Middendonk-Oost waar mogelijk een bedrijventerrein zal worden ontwikkeld. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Middendonk-Oost waar mogelijk een bedrijventerrein zal worden ontwikkeld. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Bewoners in actie tegen bedrijventerrein

ETTEN-LEUR - Begin mei ontvingen diverse inwoners van de gemeente Etten-Leur een brief inzake mogelijke woningbouw op locaties buiten bestaand stedelijk gebied èn de aanleg van een bedrijventerrein op locatie Middendonk-Oost. Bewoners aan de Midden Donk komen hiertegen in actie.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Nandi van Houwelingen woont aan de Midden Donk. Haar huis is een van de vier gemeentelijke - en rijksmonumenten. "En volgens de website 'brabantserfgoed.nl' worden er zeven boerderijen aangemerkt als cultureel erfgoed." Ze is boos. "Het gaat niet zozeer om onze persoonlijke situatie maar wat de gemeente Etten-Leur bezielt om 32 hectare cultuur historisch erfgoed in te ruilen voor 10 hectare bedrijventerrein. En wat houdt dat in, komt daar industrie?"

Groen

Met een oud krantenartikel toont zij aan dat Gedeputeerde Staten jaren geleden het gebied aanmerkte als 'landschapsbeheer' waardoor de provincie Noord-Brabant niet kan instemmen met de vestiging van een bedrijventerrein. "Dit betekent dat het een heel bijzonder gebied is, een beekdal, daarom zijn de huizen ook op donken (heuvels) gebouwd. De vraag rijst bij mij ook 'hoe groen ben je als gemeente.' Enerzijds worden er wel veel windmolens geplaatst, anderzijds lever je natuurgebied in voor bedrijven. Waar blijft ons mooie buitengebied in Etten-Leur?" Van Houwelingen is daarnaast bang voor het verdwijnen van de fauna. "Je ziet hier hazen, roofvogels, fazanten, witte uilen, vleermuizen. Er is zelfs een vos gesignaleerd." Ook voorziet zij logistieke problemen. "Dit gebied ligt net over de spoorlijn. Je krijgt met een toename van vrachtverkeer verkeersoverlast. Het is veel logischer om bedrijven dichter bij de A58 te vestigen."

"Nog geen gelopen race"

MER

Volgens fractievoorzitter van het APB, Peter van der Wulp, bevindt alles zich nog in een heel pril stadium. "Er ligt bij de gemeenteraad een voorstel van het college van burgemeester en wethouders tot het laten uitvoeren van een MER (milieueffectrapportage). Daar is over gesproken maar er is nog geen definitief besluit genomen. Zou daartoe besloten worden en mocht de MER voor het college aanleiding zijn om aan de gemeenteraad voor te stellen uitvoering te geven aan invulling van een bedrijventerrein aan Middendonk-Oost, dan zal de gemeenteraad zich daar nog over moeten buigen en er dan zijn toestemming voor moeten verlenen. Het is nog lang geen gelopen race." Ook wethouder Kees van Aert bevestigt dat er nog lang niets besloten is. "We onderzoeken de mogelijkheden maar er zijn wel erg weinig terreinen beschikbaar die een beetje aansluiten bij het bestaande. Je wilt tenslotte niet ergens solitair nog een bedrijventerreintje ontwikkelen."

Afspraken

Wethouder Martin van der Bijl verwijst naar aanleiding van de suggestie dat een bedrijventerrein in dat gebied niet zou zijn toegestaan naar het recent gevoerde regionale overleg. "De Provincie Noord-Brabant stelt om de zoveel jaren prognoses met betrekking tot bedrijventerreinen. Dat laatste is in 2014 gebeurd. Dan wordt in de hele regio bekeken wat de behoefte is. Naar aanleiding daarvan kunnen per gemeente afspraken worden gemaakt. Tijdens het regionaal overleg van gemeenten is afgesproken dat 10 ha voor de gemeente Etten-Leur wenselijk is." De afspraken zijn vastgelegd in het 'Afsprakenkader evenwicht bedrijventerreinenmarkt West-Brabant 2016 - 2026, regio West-Brabant Etten-Leur juni 2017.

Inspraak

Omwonenden zijn overigens door de gemeente uitgenodigd om op 29 mei hun meningen en ideeën te spuien en vragen te stellen over de mogelijke woningbouwlocaties aan de Hoge Haansberg, Groene Wig en Lage Vaartkant en de aanleg van het bedrijventerrein locatie Middendonk-Oost.[l]