Het feesttoernooi ter ere van 50 jaar Tanaka. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Het feesttoernooi ter ere van 50 jaar Tanaka. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Feest bij tafeltennisvereniging Tanaka

ETTEN-LEUR - Tafeltennisvereniging Tanaka vierde zijn gouden jubileum met een feestweekend in en rond hun gebouw aan de Van Genkstraat. Dat weekend begon al op Hemelvaartsdag want 30 mei was het vijftig jaar geleden dat de club werd opgericht. De naam werd ontleend aan de wereldkampioen van die tijd, de Japanse tafeltennisser Tanaka.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

De tafeltennisvereniging telt rond de 120 leden. "Van boven de tafel kijken tot je je aan de tafel moet vasthouden" zegt voorzitter Rob van Gogh lachend als naar de leeftijden wordt gevraagd. "Zeg maar van 6 tot 86. Dat is het mooie van tafeltennis, geschikt voor alle leeftijden, ook voor ouderen. Je kunt op je eigen niveau spelen en in de snelheid die je wilt. En heb je moeite met bukken dan zet je een emmertje met ballen naast je."

Trots

Ondanks de landelijk teruglopende interesse voor tafeltennis blijft Tanaka op hetzelfde niveau qua ledenaantal. "We doen er veel aan. We laten leerlingen van de basisscholen kennismaken met onze sport. We spelen in de competitie maar hebben ook recreanten. Mensen die alleen lekker een balletje willen slaan gaan soms toch mee in de competitie. Maar er zijn er ook die daarmee stoppen en gewoon verder gaan bij de recreanten. Op vrijdag spelen de senioren en op zaterdag de junioren en teams in de landelijke competitie. Onze dames 1 spelen dit jaar op het hoogste niveau" zegt Van Gogh "ze zijn gepromoveerd uit de eerste divisie en starten in september in de eredivisie. Daar zijn we heel trots op. Dat is al eerder gebeurd maar wel veertig jaar geleden!"

Geweldig

Bij Tanaka is alle avonden iets te doen, van trainingen tot vrij spelen. Op woensdagmorgen is de beurt aan de 55+ club. Rond de twintig mannen en vrouwen hanteren dan het batje. Volgens Van Gogh is de club heel hecht. "Als er mensen afhaken gaan ze in hun enthousiasme zelf op zoek naar nieuwe tafeltennissers." Ger van Driel is met zijn 73 jaar de oudste speler en bijna vanaf de start lid van Tanaka. "Ik kwam op donderdag 20 november 1969 vanuit Rotterdam naar Etten-Leur, de volgende dag ging ik naar sporthal De Lage Banken en zaterdags speelde ik mee in de competitie. Ze waren volgens mij best blij met me." Van Driel speelt al vanaf zijn veertiende en neemt nu deel aan de B-creanten competitie met teams uit Bergen op Zoom, Oudenbosch en Putten. "We spelen altijd gezamenlijk. Alle teams op één avond in een van de zalen. Geweldig!"

Start

De start van het feestweekend was op donderdagmiddag om 13.00 uur met een tafeltennisspeeltuin gevolgd door een demonstratie van de huidige Nederlandse kampioen Rajko Gommers, die samen met Frank Hollak 'top' en 'fun' tafeltennis liet zien. Gommers startte op jonge leeftijd zijn carrière bij Tanaka. Vervolgens was het de beurt aan Van Gogh om in zijn speech herinneringen op te halen en mensen te eren. Onder de aanwezigen bevond zich ook de nu 89-jarige Rien van Thor die samen met Marius van Rijckevorsel de vereniging oprichtte. Samen met burgemeester Miranda de Vries onthulde Rajko Gommers een gedenkplaat met minifotootjes van de vele leden door de jaren heen van de jarige tafeltennisvereniging. Vervolgens volgde een gezellig samenzijn met (oud)-leden, sponsors en belangstellenden.

Feest

Vrijdag was voor de jeugd, die zich kon uitleven in de tafeltennisspeeltuin en bijgespijkerd werd met diverse clinics. Ter afsluiting van de middag stonden de pannenkoeken klaar om daarmee het energieniveau weer op te krikken voor een avondje bowlen. Zaterdag was het feest in en om het gebouw. Buiten stond een springkussen voor de kleintjes en in de hal werd menig zweetdruppeltje weggeveegd tijdens een toernooi voor leden en oud-leden. Daarna was het genieten van een patatje met bijpassende snack van de frietkraam. Geen jubileum zonder feest natuurlijk. Dat werd gevierd in de kantine, de zaal en vanwege het heerlijke weer ook buiten.[l]