Guus Trienen met de door hem geschoten trofee. FOTO JACK LUITEN
Guus Trienen met de door hem geschoten trofee. FOTO JACK LUITEN Jack Luiten

Gilde St. Hubertus Leur te gast bij Limburgs Schuttersfeest

ETTEN-LEUR - Afgelopen zondag 2 juni was het Gilde St. Hubertus Leur als gast, samen met drie andere Brabantse gildes, uitgenodigd op het Schuttersfeest in Meijel (Limburg). De Schutterij St. Nicolaas vierde op deze dag het 100-jarig bestaan. Er namen 28 schutterijen uit Limburg deel aan deze wedstrijden.

Na de opening volgde een optocht van alle aanwezige schutterijen en de vier Brabantse gilden door de straten van het dorpje Meijel. De organisatie had in verband met de hitte voor voldoende stopplaatsen gezorgd, waar water werd uitgedeeld aan de deelnemers.

Aan het eind van de optocht verzorgden de Brabantse gilden een massale opkomst op het feestterrein. Bij Limburgse schutterijen is zo’n opkomst onbekend. Zij hebben ook geen vendels om de vendelgroet te brengen aan het gezag.

Daarna begonnen de wedstrijden voor de schutterijen. Er stonden 12 schietbomen opgesteld. Voor de Brabantse gilden, die niet met het Limburgs geweer schieten, had men een aparte schietboom. Het was de bedoeling de houten haan neer te halen. Een veertigtal gildebroeders en gildezusters probeerde dit. Tot grote vreugde van ons gilde, slaagde Guus Trienen van het Leurse gilde erin, het verlossende schot te lossen.

Na een verbroedering in de enorme feesttent keerde het St. Hubertusgilde met de trofee huiswaarts.[l]