De kermis vroeger. FOTO FAM. REEMER
De kermis vroeger. FOTO FAM. REEMER Foto: fam. Reemer

Eeuwfeest kermis in Etten-Leur (deel 1)

ETTEN-LEUR - 2019 wordt een bijzonder jaar voor de familie Reemer uit Bergen op Zoom. Honderd jaar geleden, in 1919 stond L. Janvier (opa van de Reemers) voor de eerste keer op de kermis in toen nog Etten en Leur. Op de Markt met de stoomcarrousel en de cakewalk. Wat een tijd toen, waarbij het complete dorp uitliep om in de carrousel, op de op en neer gaande paarden en de bruggen hun jaarlijks grote feest te vieren.

Men kan zich in deze tijd van sociale media en technische snufjes nauwelijks meer voorstellen hoe dit enorme bouwwerk werd opgebouwd, allemaal met mankracht. Toendertijd nog vaak met paard en wagen en met vrachtwagens die nu in een museum niet zouden misstaan. Ook het vervoer per trein was heel normaal. Dat ging sneller en dan vanuit het perron op het Ettense station werden de pakwagens naar de Markt gebracht.

Geschiedenis
Laurens Janvier was een kermisexploitant uit een familie die oorspronklijk haar roots had in Frankrijk. Maar later door een aantal oorzaken naar Nederland verhuisde. Bergen op Zoom werd hun standplaats. Nog steeds. Tot eind jaren '50 stond`Laurens met het hele spul (kermistaal) op de Ettense Markt, waarvoor de dag- en weekkaarten als zoete broodjes over de toonbank gingen. Daarna nam zijn schoonzoon George Reemer de attractie over en nu exploiteert Chris (zijn zoon) de cakewalk.

Attractie Lunapark
Van het oorspronkelijke Lunapark (synoniem voor cakewalk) zijn nog steeds originele onderdelen aanwezig, zoals de bruggen en de rolmat. Het voorfront en de binnenkant zijn in die honderd jaren diverse keren veranderd en hebben aanpassingen ondergaan. Zo is het orgel vervangen door een muziekinstallatie waaruit de hits van vroeger en nu door de luidsprekers klinken. Het voorfront met de bekende torens is ingrijpend veranderd en vervangen door een paneel met vele kleuren en ´lichtparades´. Echter de opbouw van het lunapark is nog steeds handwerk. Dit in tegenstelling tot de huidige attracties die veelal mechanisch en met een druk op de knop worden opgebouwd.

Nostalgische cakewalk
Fantastisch is ook dat Chris Reemer vorig jaar een nostalgische cakewalk heeft opgeknapt. Deze oldtimer ging op de kermis in Tilburg in premiere. Ook op de kermis in Etten-Leur-Noord in september van dit jaar, is deze cakewalk te zien en zal deze attractie opnieuw te beleven zijn.

Familie Reemer
De familie van Chris omvat 4 broers, allemaal nog werkzaam op de kermis. Broer Jan baat eveneens een cakewalk uit. De andere broers exploiteren een snoepkraam en een autoscooter. Kortom de `foor´ is het leven van de familie Reemer.

Viering eeuwfeest
Dit jaar is het dus honderd jaar geleden dat de Janviers en Reemers Etten-Leur voor de eerste keer met hun kermisattracties bezochten. Aan dit heugelijke jubileum zal tijdens de zomerkermis eind juni 2019 uitvoerig aandacht worden besteed. Zo wordt er dit jaar voor de eerste keer een speciale kermiskrant uitgegeven, met daarin volop aandacht voor dit jubileum. U vindt hierin ook alle informatie over de ruim 65 kermisattracties, de opstelling, waaronder een nostalgisch deel op het Raadhuisplein en het programma. Ook staan in deze kermiskrant de knipbonnen van de kermisexploitanten afgedrukt, waarmee u bij de diverse kermisattracties aantrekkelijke kortingen worden aangeboden. Verder presenteren de winkeliers en horeca uit Etten-Leur zich in deze bijzondere krant. Dit jaar wordt op zondag 30 juni als experiment het evenement "Meulenmarkt" gekoppeld aan de kermis. Ook dit evenement wordt belicht in de krant. De kermiskrant wordt huis-aan-huis verspreid op woensdag 26 juni a.s., samen met de Etten-Leurse Bode. Een reden om uw brievenbus rond die tijd extra in de gaten te houden!

Kermisweek 28 juni – 3 juli
De zomerkermis in het centrum van Etten-leur opent op vrijdag 28 juni vanaf 15.00 uur en duurt tot en met woensdag 3 juli. Naast het kermisplezier wordt u ook getracteerd op straattheater, een tentoonstelling en volop muzikale optredens. U leest hier alles over in de kermiskrant, op de kermiswebsite en op de speciale facebookpagina van de kermis. Zet dus genoemde data alvast in uw agenda!
Kortom een feestelijk jaar, dat vooral voor de familie Reemer een mijlpaal zal zijn. Wederom welkom in Etten-Leur, een eeuwfeest waardig! Deel 2 van deze familiefeuilleton volgt volgende week in uw Bode.
Hans Meesters [l]