Rommel rondom inzamelcontainers leiden tot verpaupering. FOTO KOEN JOOSEN
Rommel rondom inzamelcontainers leiden tot verpaupering. FOTO KOEN JOOSEN Foto: Koen Joosen

Sensoren moeten overvolle afvalbakken tegengaan

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur gaat begin volgend jaar alle ondergrondse afvalbakken voor blik voorzien van sensoren. Die geven tijdig een signaal af als een inzamelcontainer bijna vol is. "Op deze manier willen we voorkomen dat mensen kledingzakken en flessen buiten de afvalbakken zetten", vertelt wethouder Kees van Aert.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het is een groot probleem in Etten-Leur dat mensen hun afval niet mee naar huis nemen als het niet in de container past. Het is namelijk niet toegestaan om bijvoorbeeld glazen flessen om de glasbak heen te zetten. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ook trekt afval op straat weer ander vuilnis aan. De fracties van GroenLinks en Ons Etten-Leur hadden raadsvragen gesteld over de kwestie. Zij drongen bij wethouder Kees van Aert aan op een oplossing.

Verstopping

"Het gebeurt vaak dat een afvalbak niet eens vol zit, maar dat een verstopping de ingang blokkeert. Ook zetten mensen hun vuilnis er automatisch bij als er al andere spullen staan. Ze gaan er dan automatisch vanuit dat de container vol zit", geeft Van Aert aan. De inzamelcontainers worden periodiek geleegd. Ook volgen er extra ledigbeurten rond de feestdagen, wanneer mensen veel producten uit glas gebruiken. Toch zijn er ook andere piekmomenten die volgens de wethouder niet altijd te verklaren zijn. "Het is voor ons dan ook lastig om daar op te springen." De gemeente kan ook niet altijd een vuilniswagen sturen om een bak te legen. Er moet dan wel capaciteit beschikbaar zijn. Daarnaast kost elke extra ledigbeurt geld.

'Piekmomenten zijn niet altijd te verklaren'

Capaciteit

De gemeente is niet van plan om meer ondergrondse containers te plaatsen. De GroenLinks-fractie stelde voor om de capaciteit uit te breiden, zodat inwoners meer mogelijkheden krijgen om hun afval weg te brengen. Van Aert stelt dat er voldoende inzamelbakken staan. Er wordt bovendien geregeld gemonitord of het nodig is om eventueel extra exemplaren te plaatsen. Dat gebeurde twee jaar geleden bijvoorbeeld met de glasbollen. De blikcontainers krijgen wel een grotere verwerkingscapaciteit. In de ondergrondse bakken past meer blikafval dan in een bovengrondse inzamelbol.

'Blikcontainers kunnen meer verwerken'

Handhaving

De gemeente zet verder in op handhaving om zwerfvuil bij de inzamelcontainers te voorkomen. Boa's pluizen gedumpte zakken met flessen of textiel door in de hoop mogelijk een envelop met een adres te vinden. Als dat gebeurt, kan de dumper een huisbezoekje verwachten. Tenslotte bekijkt de gemeente of de instructies bij de containers nog duidelijk zijn. Er staan namelijk bordjes waarin brengers van vuil worden verzocht om hun afvalzakken weer mee te nemen als de bakken vol zitten.[l]