Toon Vrolijk is nog altijd een actief motorfanaat.
Toon Vrolijk is nog altijd een actief motorfanaat.

Toon Vrolijk voor 60ste keer naar TT Assen

ETTEN-LEUR - Toon Vrolijk uit Etten-Leur hoopt over een paar weken zijn 76ste verjaardag te vieren. Maar eerst gaat hij naar zijn geliefde motorspektakel, de TT van Assen.

Dit jaar is uitzonderlijk en uniek, want Toon gaat voor de 60ste keer. In het weekend van 28 tot en met 30 juni is het weer genieten in Assen. De hele wereldtop van de dekselse motoracrobaten staat dan weer te trappelen om in Assen het gas vol open te draaien. Valentino Rossi, Marc Márquez en Andrea Dovizioso staan als grote favorieten aan de start.

Genoten

Vrolijk kijkt al weer lange tijd uit naar dit spektakel. Als kleine jongen van 12 jaar ging hij in 1955 samen met zijn vader en oudste broer Jos voor de eerste keer naar de TT. "In de Volkswagen Kever", herinnert Toon zich maar al te goed. De Etten-Leurenaar was gelijk enorm onder de indruk van al het motorgeweld en de unieke sfeer in Assen. De jaren erna ging hij achterop op de DKW scooter van broer Jos.

Eenmaal 19 jaar met een motorrijbewijs op zak ging hij zelf op zijn Honda Dream 350 cc 2 cilinder. Iedere keer weer met het gevoel er elk jaar bij te willen zijn. En dat gebeurde ook, jaar na jaar. Genoten heeft Toon vooral in de periode dat de Nederlanders zegevierden in Assen. Jan de Vries werd twee keer wereldkampioen (1971 en 1973) in de 50 cc. 'Witte Reus' Wil Hartog won de TT in 1977. En wat te denken van de legendarische 'Jumping' Jack Middelburg , die de TT won in 1980. Samen met Boet van Dulmen waren Middelburg en Hartog de drie musketiers van de motorsport in Nederland. Ook heeft Vrolijk genoten van het zijspanduo Streuer en Schnieders, die wereldkampioen werden 1984, 1985 en 1986. "Wat een sfeer toen in Assen!"

Boot

Rond zijn 40ste ruilde Toon het motorrijden in om meer tijd te besteden aan zijn dochters. Maar de TT in Assen bleef, ieder jaar opnieuw. Gedurende enkele jaren werd de motor ingeruild voor een caravan en later voor een boot. Maar de liefde voor de motor zat zo diep, dat Toon de verleiding niet kon weerstaan en weer een motor kocht. Hij liet een leren pak op maat maken en na 25 jaar zit het nog steeds als gegoten. De indrukken die hij opdeed in de vele toertochten waren een feest om aan terug te denken.

Toon versleet heel wat motoren. Zo reed hij een DKW Spoetnic 80 cc,Express 250 cc, Jawa 350 cc, Adler 350 cc, NSU 250 cc, Dukati 250 cc, Honda Hornet 600 cc Honda 350 cc en de motor die hij nu nog rijdt: een Yamaha 600cc. "Een fijne motor, makkelijk sturend en ideaal voor toertochten." Die maakt hij nog geregeld. Pas nog heeft hij een heerlijke tocht gemaakt naar Rockanje.

Passie

Inmiddels is zijn oudste broer gestopt met motorrijden en Toon begint er ook over na te denken. Zijn leeftijd is toch wel uniek om nog erg lange ritten te maken. Enkele jaren geleden zei Toon 'dat hij zou stoppen als hij er af zou vallen'. Inmiddels denkt hij daar toch anders over. Na heel wat turbulente jaren, die het leven minder prettig maakten, geniet hij nu weer van het leven. Hij woont heerlijk in het centrum van Etten-Leur boven de winkels. Dat was wel wennen, maar Toon vertelt dat mannen als Johan Razenberg, Frans Klep en Ad van de Wiel hem erg goed hebben geholpen om hier zijn draai te vinden. Hij gaat ook graag een partijtje biljarten als heerlijke ontspanning. Ook heeft hij, sinds een jaar, weer een lieve vriendin gevonden. De motor blijft zijn passie en met vier dagen Assen in het vooruitzicht is Toon helemaal in zijn nopjes. Want ook al staat de motor straks aan de kant, Toon blijft de TT in Assen altijd trouw! [l]