Muziektherapie centraal bij Alzheimercafé

ETTEN-LEUR - Op donderdag 18 juli vindt in 't warm hart van Kloostergaard, Bisschopsmolenstraat 272, 4876 AS Etten-Leur het Alzheimercafé plaats met als thema: ‘Muziektherapie voor mensen met dementie’. Aanvang 19.30 tot ongeveer 21.00/21.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Graag verwelkomen wij u en andere belangstellenden. Het parkeren en de toegang zijn gratis, evenals het eerste kopje koffie en/of thee.

Muziek kan doelgericht worden ingezet en kan worden aangeboden aan diverse doelgroepen zoals bijvoorbeeld aan mensen met een vorm van dementie. Muziektherapie is zo effectief omdat vrijwel iedereen affiniteit heeft met muziek.

Binnen de muziektherapie wordt muziek geluisterd, muziek gemaakt en wordt er samen gezongen. Muziek roept emoties en herinneringen op en het helpt bij het verwerken van gebeurtenissen. Muziek maken is een goede manier om emoties te kunnen uiten. Maar daarnaast kan muziek maken ook een goede manier zijn om te bewegen, contact te maken en geeft het plezier.

Zingen versterkt het contact tussen mensen, verbetert de stemming en het haalt positieve herinneringen op.

Yanou Cantineau, muziektherapeut, geeft ons een korte uitleg over op welke manier muziek een positief effect kan hebben bij mensen met Alzheimer en tevens geeft ze een korte demonstratie welke laat zien dat ieder een eigen muziekvoorkeur heeft en wat de positieve effecten maar ook de negatieve effecten kunnen zijn van het inzetten van muziek. [l]