Vuelta in 2020 op zondag 16 augustus door Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Zondag 16 augustus 2020. Dat wordt de dag waarop de derde etappe van de Vuelta Ciclista a España (vaak afgekort tot Vuelta) een klein deel van de gemeente Etten-Leur passeert.

DOOR PETER HOUTEPEN

De organisator van de wielerronde van Spanje, Unipublic, heeft deze datum definitief bekendgemaakt. Eerder dit jaar, in februari, vond in de Grote Kerk in Breda de officiële presentatie plaats van de eerste drie etappes van de Vuelta 2020.

Start

Welke data op deze eerste drie ritten geplakt kon worden, was toen nog niet helemaal duidelijk. Nu wel. De Vuelta gaat in 2020 op 14 augustus van start in Utrecht. De tweede en derde etappe zijn op 15 en 16 augustus, waarbij het peloton respectievelijk door de provincie Utrecht en vrijwel geheel West-Brabant fietst.

Derde etappe

De derde etappe, 194 kilometer lang, gaat vanuit Breda eerst naar de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout en Drimmelen. Daarna verplaatst de etappe zich achtereenvolgens naar de gemeenten Moerdijk, Halderberge, de Brabantse Wal met de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, om vervolgens via Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur in Breda te finishen.

Spektakel

De doorkomst in Etten-Leur blijft overigens beperkt tot enkele kilometers. Komend vanuit Sprundel koersen de renners over de Sprundelsebaan (bij de kruising met de Grauwe Polder) richting de rotonde aan de Rijsbergseweg. Daar gaan ze rechtdoor via de Hilsebaan naar de aankomst in Breda. Ondanks die beperkte doorkomst lijkt enig spektakel op voorhand wel verzekerd, omdat de derde etappe zich in Etten-Leur in de laatste fase bevindt. Dat de 75ste editie van de Ronde van Spanje in Nederland van start gaat mag bijzonder worden genoemd. Slechts drie keer eerder startte de Vuelta buiten Spanje.[l]