George en Doria repareren een snoer. FOTO VERA VAN DEN BEMT
George en Doria repareren een snoer. FOTO VERA VAN DEN BEMT vera van den bemt

Drie tips van Repair Café Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Zaterdag 27 juli is er weer Repair Café in wijkgebouw de Gong. In het afgelopen jaar zijn er heel wat apparaten, kledingstukken en computers de revue gepasseerd. We willen hier drie voorbeelden geven uit de praktijk van het Repair Café.

Regelmatig worden stofzuigers aangeboden met een defecte motor. Vaak is de oorzaak het opzuigen van veel boor- en bouwgruis. De papieren stofzak raakt verstopt, de motor oververhit. Tip: vervang na het opzuigen van grote hoeveelheden boor- en bouwgruis direct de stofzak.

Bij tuner-versterkers die men uit nostalgie weer in gebruik wil nemen, blijkt overspanning vaak de oorzaak van het defect. Men vergeet dat de huidige netspanning nu zo’n 230 Volt is; vroeger was dit lager, namelijk 220 Volt. Dit betekent een overbelasting van vijf procent. Instellen van de juiste netspanning op het apparaat is de oplossing. Een andere oorzaak kan zijn dat de condensatoren die jarenlang zonder spanning hebben gestaan de geest geven als er weer spanning op gezet wordt. Deze condensatoren kunnen vervangen worden.

Bij accu-boormachines blijken regelmatig de accu-cellen defect. Door zelfontlading van de cellen ontstaat een hogere inwendige weerstand en daardoor zijn ze niet meer op te laden door de eigen lader. Dus: regelmatig ontladen en weer opladen verhelpt dit probleem.

Samen met de klant komen de vrijwilligers van het Repair Café op het spoor van het defect. Indien mogelijk wordt het apparaat gerepareerd en krijgt het een tweede kans. Als er geen reparatie mogelijk is, weet de klant in elk geval waar zij of hij aan toe is. ‘Niet alles is te repareren, maar direct weggooien is zonde’. Het Repair Café geeft duidelijkheid.

NB. Er komen steeds vaker klanten voor kledingreparaties. Als u zelf zorgt voor het benodigde garen bent u er zeker van dat de goede kleur wordt gebruikt.

Komende Repair Café

Datum: Zaterdag 27 juli. Tijd: 12.00-17.00 uur. Plaats: wijkgebouw de Gong Etten-Leur. Voor vragen kunt u contact opnemen met George Dijkstra: 06-28358050.[l]