Deelnemers Masterclass Bo en Hanbo. FOTO TJERK MEIJER
Deelnemers Masterclass Bo en Hanbo. FOTO TJERK MEIJER Tjerk Meijer

Karate zomertraining, een unicum

ETTEN-LEUR - Sinds een paar jaar verzorgt Peter van Haasteren, sportscholhouder van Shotokan Karate Club Etten-Leur (SKEL), karate training tijdens de zomervakantie.

Om de conditie op peil te houden, konden leden van SKEL deze trainingen volgen in de open natuur, in de bossen van Bosschenhoofd, op de laatste training na. Deze werd in een overdekte dojo gehouden, omdat het pijpenstelen regende.

Karate Zomertraining

Onder de titel “Pop-Up Karate Dojo Zomertraining” is voor de eerst keer in het bestaan van deze zomertraining, het ook opengesteld voor karatekas van andere sportscholen. Het is zelfs de eerste open zomertraining in heel Nederland. En belangstelling was er want de karatekas kwamen uit Bergen op Zoom en omgeving, Roosendaal, Hoeven, Oudenbosch Etten-Leur, Breda, Geldermalsen en Rotterdam.

Masterclasses

Naast de reguliere trainingen werden er ook masterclasses georganiseerd. De eerst werd door Peter van Haasteren zelf gegeven, een masterclass Bo en Hanbo. De Bo en Hanbo zijn wapens in de vorm een lange en korte stok. De tweede masterclass was een introductie van een andere vechtkunst, zijnde het in Israël ontwikkelde Krav Maga en werd gegeven door Mike Risher van Mabuhay Self-Defense uit Etten-Leur.

Bij de laatste masterclass lag de focus on de praktische implementatie (bunkai) van een kata en dit werd verzorgd door Marco de Vries van Kensho Kai budo karate in Oudenbosch. Een kata is een schijngevecht volgens een vast patroon van weringen en aanvallen.

Karate en de Olympische spelen

Karate is één van de vijf sporten die voor het eerst onderdeel zijn van de Olympische spelen in 2020 in Tokyo, Japan. Gestreden zal worden door 80 karatekas in de onderdelen kata (vorm) en kumite (sparren). Hoeveel Nederlandse karateka’s zullen afreizen naar Tokyo is niet nog bekend, daar de kwalificaties niet zijn afgerond.

Voor belangstelling of een proefles zie www.skel.nl. [l]