Op het eindpodium werd Steven Kruijswijk op links geflankeerd door Egan Bernal en op rechts door Peter Sagan. FOTO JAC NOOIJENS
Op het eindpodium werd Steven Kruijswijk op links geflankeerd door Egan Bernal en op rechts door Peter Sagan. FOTO JAC NOOIJENS Foto: Jac Nooijens

Steven Kruijswijk wint profronde die hij bijna miste

ETTEN-LEUR - Dat het invliegen van profrenners op de dag van de koers zelf een bepaald risico inhoudt, hebben voorzitter Ronnie Buiks en de andere bestuursleden van de TechnoGroup profwielerronde in Etten-Leur zondag aan den lijve ondervonden.

DOOR PETER HOUTEPEN

Twee jaar geleden ging het allemaal net goed toen gele trui Chris Froome en zijn toenmalige ploeggenoot Mikel Landa ongeveer een uur voor de start met een privévliegtuig vanuit Schiphol op Breda International Airport, voorheen Seppe, in Bosschenhoofd landden.

Monaco

Zondagmorgen moest een vliegtuigje groene trui Peter Sagan, Steven Kruijswijk (derde in de Tour de France) en Europees kampioen Elia Viviani naar Breda International Airport brengen. Het drietal woont in Monaco. Het toestel was zaterdag al naar het vliegveld van Cannes gevlogen. So far, so good dus. "Toch zal ik blij zijn als ze zondagmorgen om 11 uur in Bosschenhoofd uitstappen", verklaarde Ronnie Buiks een dag eerder nog.

Olielek

Het leek ook allemaal goed te gaan, want het vliegtuig was slechts met zo'n vijf minuten vertraging in Zuid-Frankrijk opgestegen. Totdat rond 10.45 uur de voorzitter met een onheilspellende mededeling kwam. "Het toestel heeft een landing moeten maken in Luxemburg omdat het olie lekte. Ik kan op dit moment niet zeggen hoe lang het gaat duren vooraleer men weer de lucht ingaat." Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk kwamen Sagan, Kruijswijk en Viviani pas tegen 13.00 uur in Bosschenhoofd aan. Op dat moment was het voorstellen van de andere collega-profs in Etten-Leur, zo'n tien kilometer verderop, al begonnen.

Allerijl

Vanwege de korte tijdspanne stak het drietal zich in de briefing room van het vliegveld al in wielerkleding om daarna in recordtempo naar de koers te worden gebracht. Nadat gele trui Egan Bernal, roze trui Richard Carapaz, Bauke Mollema, Nederlands kampioen Fabio Jakobsen en al die anderen het welkomstapplaus van het wederom talrijk opgekomen publiek daar reeds in ontvangst hadden genomen, kwamen ook de mannen van de vertraagde vlucht ineens uit het niets te voet de finishplaats op de Anna van Berchemlaan op lopen. Nadat ook hun fietsen in allerijl in elkaar gezet waren en Sagan ook zijn nog ontbrekende groene trui had gevonden, kon het eerste onderdeel van het profomnium, de tijdrit, van start gaan alsof er niks was gebeurd. En Ronnie Buiks? Hij haalde eens diep en opgelucht adem. Eind goed, al goed!

Eindpodium

Twee van de drie inwoners van Monaco stonden zo'n vierenhalf uur later ook op het eindpodium van de TechnoGroup profwielerronde. Steven Kruijswijk won namelijk de dertiende editie, Peter Sagan eindigde als derde. En tweede? De gele trui uit Colombia, Egan Bernal. Zoals het hoort in een criterium met toppers uit de Tour de France![l]