De dikke banden races telden in totaal 95 deelnemers. FOTO STELLA MARIJNISSEN
De dikke banden races telden in totaal 95 deelnemers. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Wielerfeest in Etten-Leur voor jong en oud

ETTEN-LEUR - Duizenden bezoekers genoten zondag zondag weer van de profronde in Etten-Leur. Voordat het echte vuurwerk van start ging, lieten ook plaatselijke wielrenners én de jeugd zich van hun beste kant zien.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Het programma begon al om 10.30 uur met de Funklasse voor wielrenners zonder licentie die door sponsors aan de start waren gebracht. Martien de Bruijn, wethouder in de gemeente Rucphen, ging er met de eerste prijs vandoor. Op het podium kreeg hij de bijbehorende Tom Adriaansen trofee overhandigd. Adriaansen was conciërge bij de TechnoGroup, hoofdsponsor van de Etten-Leurse wielerronde, en overleed vorig jaar op jonge leeftijd. De trofee, een wisselbokaal, werd aan De Bruijn uitgereikt door de ouders van Tom.

Remmen

Na de Funklasse volgde de dikke bandenrace voor de jeugd met maar liefst 95 deelnemers in de diverse categorieën. De meiden kregen enige voorsprong en gingen er, na de peptalk van speaker Kees Maas, als een speer vandoor. Waarna het de beurt was aan de jongens. Na enige tijd werd Maas wat onrustig en vroeg zich af: "Waar blijven mijn meiden? Zijn ze misschien naar Sprundel gereden?" Maar zij kwamen de bocht om racen, op de wielen gevolgd door de jongens. In het uitrijveld moest er wel tot kalmte gemaand worden. "Remmen!", luidde de waarschuwing, want de snelheid was extreem hoog en een catastrofe dreigde in het deelnemersveld. Maar gelukkig werd er met jeugdige elan gereageerd. Remmen werden aangetrokken en ongelukken voorkomen. Enige pech was er wel met een lekke band en een afgelopen ketting, maar de race was een succes. De winnaars kregen een beker en een ereronde in een sjieke auto.

Concentratie

De loopfietsenrace voor de peuters was evenals vorig jaar een enorm succes. Eerst weer de meiden, 21 in getal, die het spits mochten afbijten en 75 meter met super snelheid aflegden. Gevolgd door evenzoveel jongens, die zich eveneens niet onbetuigd lieten. Het ijsje dat hen beloofd werd aan het eind van de race zorgde zeker voor een stimulans. De 3-jarige Jenna van Dorst won na een eerlijke loting via de notaris een spiksplinternieuwe loopfiets. Bij de jongens was Marijn Seelen (4) de gelukkige.

Toppers

Voorafgaand aan de helden uit de Tour de France, was het de beurt aan andere toppers die in het verleden meer dan hun sporen hebben verdiend. In de koppelwedstrijd kwamen Peter Winnen en Joop Zoetemelk uit tegen Jean-Paul van Poppel en Steven Rooks. Bij de start van het eerste koppel was ook Robbert Rasenberg (zie artikel hierboven) aanwezig. Hij kreeg de cheque overhandigd met daarop de opbrengst van het ALS-diner in De Zwaan, de avond ervoor.

Dames

De dameswedstrijd later op de middag werd gewonnen door Merel Hofman. Zij versloeg in de sprint haar medevluchter Paulina Rooijakkers. Natalie van Gogh finishte als derde.[l]