Werkgroep 75 jaar bevrijding. FOTO PETRA DE MONNINK
Werkgroep 75 jaar bevrijding. FOTO PETRA DE MONNINK Petra de Mönnink

Getuigenissen gezocht van de bevrijding van Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het is al enkele keren gezegd, dat de heemkundekring Jan uten Houte momenteel druk doende is om die historische gebeurtenis onder de aandacht van de lezers te brengen. 75 Jaar geleden werd er in de regio nog flink gevochten. Dan denken we b.v. aan de oversteek van de rivier de Mark. Canadese, Amerikaanse, Britse en Poolse troepen klaarden deze gevaarlijke klus. Kortom, zij hebben ons bevrijd!

De heemkundekring wil met een grote tentoonstelling in het winkelcentrum (het oude pand van de Rabobank) deze gebeurtenis middels een expositie aan iedereen tonen. Daar is wel allerlei materiaal voor nodig. Te denken valt aan militaire spullen, wapens, militaire kleding enz. Het mag gerust één exemplaar zijn. Of dat nu een grote huls is of een helm, dat maakt niets uit. Die willen we graag lenen.

Bij het aankleden van deze tentoonstelling krijgt Jan uten Houte al hulp van twee Etten-Leurenaren. Allereerst Sjaan Valentijn met zijn hulp J. Feijen. Beiden zijn grote verzamelaars van militaria. Daarnaast van André Derijck, een zeer groot verzamelaar van illegale blaadjes. Deze heren worden regelmatig gevraagd in het hele land om een expositie te helpen aankleden.

Verder denken we aan oorkondes, foto’s, onderscheidingstekens en dergelijke. Wij willen deze uiteraard ook graag lenen.

Boek en film

In oktober wordt bij de opening van de expositie een boek met oorlogsverhalen gepresenteerd. Diverse Etten-Leurenaren hebben hun belevenissen op papier gezet. Maar heeft iemand uit Etten-Leur nog een mooi oorlogsverhaal? Aarzel dan niet en meldt het ons of zet het op papier.

Andere activiteiten waar we mee bezig zijn is het samenstellen van een film door Eelco Scheeres; het aanbrengen van een herdenkingstegel als herinnering aan de Jood Samuel Levy, een oecumenische dienst, een scholenproject. Kortom: volop activiteiten voor jong en oud. Wij hopen dan ook, dat inwoners van Etten-Leur reageren. Dat kan bij P. Luijten (5034993), J. Buijs (5012364) en J. Martens (5034325). Emailadres: prcommunicatie@janutenhoute.nl[l]