De oude boekbinderij uit 1900
De oude boekbinderij uit 1900 cees jochems

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend met Open Monumentendag

ETTEN LEUR - Het museum is dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de Open Monumentendagen van de gemeente Etten-Leur. Tijdens dit weekend is het museum gratis te bezoeken van 11 uur tot 17 uur en kunt u zien en beleven wat eigenlijk “het oude boekdrukvak“ inhoudt.

Hoewel op internet veel informatie te vinden is over het drukkersvak is er nog steeds een grote belangstelling voor het oude ambachtelijke boekdrukvak, waar vaklui de oude drukpersen bedienen. Op een oppervlakte van 250 m2 staan verschillende antieke drukpersen en regelzetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In “het oude drukkerijtje” is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen. Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen en te genieten van een bijzondere museumdag.
Kinderen beginnen bij een bezoek aan het museum aan een speurtocht en gaan vervolgens “zelf aan het werk” met losse letters op diverse drukpersen. Op de bovenverdieping treft u de boekbinderij aan, waar uitgelegd wordt hoe vroeger een boek tot stand kwam. Ook kunt u zien wat er voor nodig was om een krantenpagina te maken.

Vliegerfestijn Schoenmakershoek
Op zaterdag 7 september vindt in de wijk Schoenmakershoek wederom het Vliegerfestijn plaats aan de Busschieterslaan. Tijdens dit festijn kan jong en oud een afdruk maken op een oude proefpers als aandenken aan deze dag. Medewerkers van het museum zijn aanwezig om het geheel in goede banen te leiden. Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en dus ook op zondag 1 september van 13.00 tot 16.30 uur en tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september van 11 tot 17 uur. Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu. [l]