Kunstwerk van Carla Schoenmakers. FOTO ANJA BOOT
Kunstwerk van Carla Schoenmakers. FOTO ANJA BOOT Anja Boot

Achter de voordeur van de OAR 2019

ETTEN-LEUR - Locatie 1 is een bijzondere buitenlocatie die de moeite waard is om zo’n 4 km vanuit het centrum per auto, fiets of te voet af te leggen. In de landelijke tuin en huis is het genieten van kunst en natuur.

Op deze locatie kun je genieten van werk van Carla Schoenmaker keramiek, Danielle Hoppenbrouwers KunstCollage en Anja Boot keramiek.

Carla Schoenmaker
Mijn inspiratie ligt hoofdzakelijk bij de mens. Vooral het lichaam en de uitdrukkingskracht ervan. Soms werk ik figuratief, soms abstract. Verder hou ik van het werken met stapelingen. Waarbij ik een nieuw object bouw door een groot aantal dezelfde kleinere objecten op een spannende manier te assembleren tot een geheel. Bij beide onderwerpen zijn de begrippen “balans’’ en “asymmetrie ”spannende en inspirerende zaken, die mij bezig houden.

Daniëlle Hoppenbrouwers Tearrific Art
Al zolang ik me kan herinneren, heb ik vrouwen getekend en geschilderd. Iedere vrouw heeft het volgens mij in zich te kunnen boeien. Zóveel verschillende vrouwen. Zóveel verschillende "moods". Zóveel verschillende poses. Een onuitputtelijke inspiratiebron dus! In 2014 besloot ik mijn creativiteit nieuw leven in te blazen. Uitgangspunt was om de vrouw nu juist in haar kracht en haar sensualiteit op het doek vast te leggen. Deze keer niet met potlood of verf maar een afbeelding volledig uit papier opbouwen. Ik probeerde anders naar dingen te kijken. Voor het maken van een collage hanteer ik één belangrijke regel: je mag geen foto's van een object gebruiken, voor het maken van het object. Ik bedoel bijvoorbeeld geen kant-en-klare foto's van ogen om ogen te maken of foto's van haar om een kapsel te creëren. Dit zorgt ervoor dat je op een andere manier naar foto's en teksten gaat kijken en het kan leiden tot verrassend creatieve oplossingen. Op een afstand zullen de hersens ervoor zorgen dat alle kleine elementen één groter geheel vormen. De veelal gescheurde en uitgeknipte stukken papier uit tijdschriften, geschreven aantekeningen, labels, etc. worden in lagen op het canvas aangebracht. Het scheuren van papier zorgt voor een losser, ongepolijst beeld. Het hoeft niet heel precies. Daarnaast zorgen de gescheurde randen ook weer voor een bepaald beeld in het eindresultaat. De naam is een samenstelling van het Engelse tear (=scheuren) en terrific. Kortom: geweldige, gescheurde kunst! De interessante en soms heel persoonlijke gesprekken en het creëren van vrouwen én inmiddels ook mannen op het canvas. Het is het leukste dat ik ooit professioneel heb gedaan! De techniek verfijnt zich nog steeds. Ieder doek is anders. Ieder canvas vraagt om een eigen invulling. De KunstCollages zijn in de techniek natuurlijk altijd een stukje van de kunstenares zelf, al dan niet gecombineerd met de wensen van de klant.

Anja Boot
Ik ben een veelzijdige keramist die de kneepjes van het ambacht goed beheerst. Het liefst ben ik bezig met het creëren van organische vrouwelijke vormen waarin de natuur een grote inspiratiebron is. Ik probeer dmv compositie en vormen een positieve uitstraling aan mijn werk te geven. Afhankelijk wat het object nodig heeft werk ik het af, dat kan kleurrijk zijn maar ook heel sober. Altijd komen organische accenten en elementen terug. Natuurlijke materialen, zoals hout, zilver en steen, gebruik ik vaak in mijn werk. Door bewerking met oxides, zelf gemaakte glazuren en speciale stookprocessen ontstaan bijzondere kleurschakeringen. Grenzen zoeken in de mogelijkheden in keramiek is eindeloos experimenteren. Het zijn de zeer kostbare ‘WAUW” momenten die me inspireren en energie geven. [l]