Beginners bezig met de basis van de boogie woogie. FOTO JACK KONINGS
Beginners bezig met de basis van de boogie woogie. FOTO JACK KONINGS Jack Konings

ABC Boogie Club voorziet in een behoefte

ETTEN-LEUR - Woensdagavond 28 augustus was het dan zo ver. Om half 8 zou in Den Drempel aan de Papenstraat 47 de gratis proefles boogie woogie dansen beginnen.

De initiatiefnemers, Annika en Ed Suiker hadden onder andere via facebook en de lokale media mensen opgeroepen te komen kijken en meedoen aan deze dansvorm uit de jaren 50 en 60. “Vorige week zaterdag stond de teller op 6 paren die zich hadden aangemeld, verteld Annika. We hadden besloten bij 5 paren door te gaan en die drempel hadden we bereikt.” “Maar toen, vult Ed aan, kwamen er in drie dagen tijd nog eens 10 paren bij. We wisten niet wat ons overkwam.”
Woensdag werd zodoende om half 7 al begonnen in Den Drempel en werden de deelnemers verwelkomt met de klanken van Bill Haley, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. En al snel bleek dat er naast de aangemelde 15 paren nog een aantal mensen kwam opdagen die zich niet hadden aangemeld. Om half 8 stonden zodoende ruim 40 mensen klaar om de boogie woogie te leren. Leuk detail: de jongste deelnemer was 16 jaar en het oudste paar was 84 en 83 jaar. “Ons credo, dat echt iedereen die goed ter been is mee kan doen is hiermee wel bevestigd,” lacht Annika.

Ritme
Na het losgooien van de spieren begon de feitelijk les waarbij de nadruk werd gelegd op het naar je zin hebben en ritme gevoel kweken. “De pasjes, zeker de basis, zijn niet erg ingewikkeld, geeft Ed aan.”
Er werd die avond naast de basis ook een tweetal zgn. plaatswissels geleerd en toen was het eerste uur al om. De temperatuur zorgde er mede voor dat een groot aantal zweetdruppels op de voorhoofden stonden maar de vrijwilligers van Den Drempel zorgden ervoor dat iedereen snel een drankje kon nuttigen. Na de les lieten Annika en Ed in een demonstratie zien hoe leuk het dansen eruit ziet na een paar jaar oefenen. Daarna kon er nog een uur informatie gevraagd worden over de mogelijkheden én konden de fanatiekelingen nog even oefenen. Een aantal mensen meldde zich ook al gelijk aan als lid en zeiden genoten te hebben van de les en de sfeer.
Vanaf 4 september starten de lessen. “Zoals we afgelopen woensdag al uitgelegd hebben zijn wij geen dansschool die de leerlingen een bepaalde dansroutine probeert bij te brengen. Wij willen een gezelligheidsclubje zijn waarbij we de aanwezigen leren boogie woogie dansen. Het is dus ook niet erg als je een keer niet kunt, je kan de volgende keer gewoon weer aansluiten omdat er elke week nieuwe figuren worden geleerd.”
Mocht je woensdag gemist hebben maar toch mee willen doen, aanmelden kan bij Annika (bel of app naar 0614698426) maar je mag ook gewoon langskomen. De lessen zijn circa 3 keer per maand op woensdagavond en beginnen om half acht. Ze duren een uurtje en daarna is er een uur de tijd om individuele aandacht te krijgen of gewoon wat vrij te dansen; uiteraard wel op muziek uit de jaren 50/60. [l]