Herkenbare elementen uit de architectuur van de bestaande panden worden op een moderne wijze vertaald in de nieuwbouw.
Herkenbare elementen uit de architectuur van de bestaande panden worden op een moderne wijze vertaald in de nieuwbouw. Foto:

Transformatie voor voormalig internaatsgebouw

ETTEN-LEUR - Het voormalige internaatsgebouw aan de Edward Poppelaan 12 in Etten-Leur krijgt een combinatie van bestaande bouw en nieuwbouw. De Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft de beste aanbieding gedaan in de gunningsprocedure. Het voorstel van het bedrijf uit Etten-Leur is tot het winnende plan gekozen. Drie partijen schreven in voor de gunningsprocedure.

DOOR PETER HOUTEPEN

De zone rondom het spoor in Etten-Leur ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. Op diverse plekken zijn en worden verouderde gebouwen gesloopt of getransformeerd. Daarmee zijn nieuwe functies zoals 'wonen' aan het gebied toegevoegd. "Spoorzone Juvenaat vormt een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het stationsgebied", aldus wethouder Ger de Weert. "Heel fraai dat het Edward Poppe internaat uiteindelijk grotendeels behouden kan blijven. NBU heeft een mooi en bijzonder plan gemaakt. Samen met het herinrichten van het Stationsplein zorgt dit voor een nieuwe kwaliteit dichtbij het centrum met een groene en leefbare verbinding tussen noord en zuid."

Bezit

Enkele jaren geleden kwam de gemeente Etten-Leur in het bezit van het voormalige internaat Edward Poppe.De gemeente heeft met veel inspraak van omwonenden en geïnteresseerden kaders opgesteld om op deze locatie woningen te realiseren. De gemeenteraad speelde hierin een belangrijke rol. Uiteindelijk werd besloten dat het internaatsgebouw behouden zou blijven, tot grote blijdschap van onder andere de Heemkundekring en het Cuypersgenootschap. Het uit 1951 daterende pand heeft cultuurhistorische waarde.

Verbinden

De kaders, waarin vastgelegd stond dat het gebouw behouden moest blijven, waren een uitdaging voor de markt van ontwikkelaars. Bij de gunning van het plan zou namelijk de kwaliteit van het behoud de doorslag geven. Uiteindelijk werden drie aanbiedingen ingediend. NBU voldeed het beste aan de criteria. Met de kapel als middelpunt zijn zij erin geslaagd de bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar te verbinden via een groen gebied. De bidlaan blijft behouden en herkenbare elementen uit de architectuur van de bestaande panden worden op een moderne wijze vertaald in de nieuwbouw.

Getransformeerd

Het voormalige internaatsgebouw wordt getransformeerd tot 18 appartementen met een terras en 16 tweelaagse appartementen met een tuin. Daarnaast worden in de Edward Poppekamer nog twee gebouwen van ieder 11 nieuwbouwappartementen gerealiseerd en komen op de Zonnestadkamer daarnaast twee gebouwen met ieder 32 nieuwbouwappartementen en een half verdiepte parkeergarage. Van de in totaal 120 woningen worden er 22 in de middeldure huur gerealiseerd, de overige zijn koop. De appartementen variëren in grootte tussen de 65 en 115 m2 woonoppervlak.

Om het project te kunnen starten is een bestemmingswijziging nodig. Naar verwachting start de verkoop van de appartementen in de tweede helft van 2020 en de bouw medio 2021.[l]

NBU verbindt bestaande en nieuwe gebouwen met elkaar door een groene zone. FOTO'S NBU