Dames gekleed in armlastige kleding anno 1900. FOTO HEEMKUNDEKRING JAN UTEN HOUTE
Dames gekleed in armlastige kleding anno 1900. FOTO HEEMKUNDEKRING JAN UTEN HOUTE Heemkundekring Jan uten Houte

Open Monumentendagen 14 en 15 september

ETTEN-LEUR - Het thema van Open Monumentendagen van dit jaar is “Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier?” Of dat nu het theater, een dierenparkje, het museum, een park, een sportclub of een café is; het barst in onze gemeente van de monumenten voor ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie.


Er zijn fiets- en wandelroutes gemaakt mét toelichting, die op eigen gelegenheid gefietst of gewandeld kunnen worden. Deze zijn op papier verkrijgbaar op 14 en 15 september tussen 11.00 en 17.00 uur. (Bij de startlocaties Streekmuseum Etten+Leur/Huysmuseum in het Paulushofje -Markt 45-, Hof van Holland -Van Bergenplein 41- en het toeristisch informatiepunt.) Er is een fietsroute uitgezet van 10 km, die ook geschikt is voor kinderen, en twee wandelroutes. Een van de wandelroutes is 1,5 kilometer, door het centrum van onze gemeente, en start bij het Paulushofje. Een andere is door Etten-Leur Noord en ook ongeveer 1,5 kilometer met als startplaats het Hof van Holland. Informatie vindt u op www.hetwithof.nl, op de website van de gemeente Etten-Leur en de Etten-Leur City app.
De wandel- en fietsroutes gaan langs Plekken van Plezier waar speciaal voor de Open Monumentendag iets extra’s wordt georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is een huisje 45 in het Paulushofje, van het Streekmuseum Etten+Leur. Hier kunnen bijvoorbeeld ook de kinderen ouderwetse spelletjes spelen onder begeleiding van armlastige dames!

Activiteiten
Spelletjes zijn er ook in en bij het karakteristieke pand Het Witte Paard, het monument De Hoge Neer, het Nederlands Drukkerijmuseum, Hof van Holland en in het Oderkerkpark. Op deze laatste locatie zijn twee bijzondere attracties georganiseerd door Scouting Paulus: Kratspelen en Marshmallows roosteren boven een echt kampvuur. Ook is er een speurtocht uitgezet.
Tijdens de Open Monumentendagen zijn de VanGoghKerk en Het Drukkerijmuseum gratis te bezoeken. De kermis op Leur is eveneens een bijzondere Plek van Plezier, waarbij kermisexploitantfamilie Janvier-Reemer met zijn oude cakewalk van 100 jaar oud te bezoeken is.
In de VanGoghKerk, de Lambertuskerk en het Trouwkerkje worden bij afwisseling orgelconcerten gegeven (exacte dagen en tijden, zie onderaan dit bericht). Tot slot is Molen De Lelie geopend en kunnen bezoekers nog een keer de “Leurse muur” bezoeken, achter de ingang van het voormalige Turfschip.

Open Monumenten
Het Paulushofje, huisje 45; Lambertuskerk; VanGoghKerk; Vincents; Het Witte Paard; De Hoge Neer; Hof van Holland; Drukkerijmuseum; Molen De Lelie en het Trouwkerkje.
Informatie spelletjes: Het Paulushofje: Blikje lopen. Centje rollen. Klepperen. Spijkerpoepen en Zoemknopen.
In huisje 45 zijn religieuze werken te bezichtigen die niet eerder zijn tentoongesteld.
Het Witte Paard: Hoela Hoep. Hoefijzerwerpen. Flessen voetbal. Repen.
Oderkerkpark: Puzzelspel. Scouting Paulus: Kratspelen en Marshmallows
De Hoge Neer: Speeltuin en schminken. Gratis ijsje
Hof van Holland: Bellen blazen. Blikken Gooien. Haasje over. Hinkelen. Stelten lopen. Zaklopen
Drukkerijmuseum: Papier scheppen en Drukken.

(Gratis) orgelconcerten
Van GoghKerk (Michel Gottmer): 14 september 15.30-16.30u; 15 september 14.30-15.30u
Lambertuskerk (Paul Duijvelaar en Jan Sjoerd van de Vaart): 14 september 13.00-14.00u; 15 september 13.30-14.30u
Trouwkerkje (Paul Duijvelaar): 14 september 11.00-12.00u; 15 september 12.00-13.00u

Organisatie
De Open Monumentendag 2019 wordt georganiseerd door de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing, de Heemkundekring Jan uten Houte en Gemeente Etten-Leur. Meer informatie hierover is te vinden op www.hetwithof.nl [l]