De grond is nu nog van de Zusters Franciscanessen van Etten. FOTO PETER HOUTEPEN
De grond is nu nog van de Zusters Franciscanessen van Etten. FOTO PETER HOUTEPEN Foto: Peter Houtepen

125 woningen op strook voormalig houtproductiebos

ETTEN-LEUR - Op de strook grond tussen de Tamboerijn en de Streek in Etten-Leur, het voormalige houtproductiebos, worden ongeveer 125 woningen gebouwd. De strook grond is nu nog eigendom van de Congregatie Zusters Franciscanessen van Etten.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het voormalige houtproductiebos heeft als werknaam Kloostervelden gekregen. Enige tijd geleden is dit stukje Etten-Leur door de gemeente aangewezen als woningbouwlocatie en daarbij zijn ook een aantal uitgangspunten geformuleerd. Woningcorporatie Alwel heeft het eerste recht van koop op dit perceel.

Gezonde mix

Bij de bouw van de ongeveer 125 woningen moet sprake zijn van een gezonde mix van woningen qua prijzen en doelgroepen. Op dit moment wordt gedacht aan maximaal 40 procent sociale huurwoningen in de vorm van appartementen, 10 procent middeldure huur en 50 procent koop in verschillende prijsklassen, inclusief sociale koop. De maximale bouwhoogte van de appartementen is 14 meter in vier bouwlagen met eventueel half verdiept parkeren. De groennorm is minimaal 80 m2 per woning.

Bomen

Ruimtelijk gezien is bepaald dat de bomen die de oorspronkelijke bidgang vormen, moeten blijven staan. Verder moet het park de Grote Toer, het middelste deel van het houtproductiebos, en de aanwezige groenelementen zowel ruimtelijk als fysiek een logisch samenhangend geheel vormen. Bepaald is ook dat er geen doorgaande ontsluitingsweg voor gemotoriseerd verkeer komt tussen de straten De Streek en de Tamboerijn. Wel is het gewenst dat er een verbinding komt voor fietsers en voetgangers. De hondenspeelweide en de hondentoilet aan de zijde van de Tamboerijn, moeten sowieso ergens in het plangebied een plek krijgen.[l]