Over de koppen lopen tijdens een vorige editie van de jaarmarkt. ARCHIEFFOTO DE BODE
Over de koppen lopen tijdens een vorige editie van de jaarmarkt. ARCHIEFFOTO DE BODE Foto:

Jaarmarkt Etten-Leur nog steeds springlevend

ETTEN-LEUR - De tijd dat de jaarmarkt in Etten-Leur onderdeel was van de Algemene Middenstands Industrie- en Landbouwtentoonstelling, kortweg AMILTO, ligt al weer ruim twintig jaar achter ons. En waar de zes oprichters van de Amilto - de eerste editie vond plaats in oktober 1961 en de laatste eind jaren negentig - in de tussentijd allemaal zijn overleden, is de jaarmarkt nog steeds springlevend.

DOOR PETER HOUTEPEN

Sinds enkele jaren tekent Arto Laros Entertainment voor de organisatie, waar in de periode na het AMILTO-tijdperk de gemeente dat nog deed. De laatste zondag in september, tevens koopzondag in het Winkelhart Etten-Leur, is de vaste datum voor de jaarmarkt. Dit jaar dus zondag 29 september. De markt start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het marktterrein strekt zich uit over de Bisschopsmolenstraat, Raadhuisplein, Markt en Oude Bredaseweg en wordt ingevuld door lokale ondernemers, ambulante handelaren, standwerkers, (kinder)entertainment en straattheater. De geur van friet, loempia's en vis wordt tijdens de jaarmarkt gecombineerd met honderden kraampjes met onder andere dames- en herenkleding, lederwaren en sieraden.

Heemkundekring

Ook plaatselijke verenigingen en organisaties presenteren zich steevast op de jaarmarkt. Bijvoorbeeld heemkundekring Jan uten Houte met een kraam in de buurt van het Raadhuisplein. Wie geïnteresseerd in de historie van Etten-Leur is hier op het juiste adres. De heemkundekring brengt jaarlijks een of meerdere boeken uit die te maken hebben met de geschiedenis van het dorp. Zo komt binnenkort deel 2 uit van 'Etten-Leur maakt muziek'. Het eerste deel is nog te koop, maar ook oudere boeken zijn nog beschikbaar, zoals bijvoorbeeld 'Een aalscholver boven Zwermlaken' en 'Gedichten en liedjes over en uit Etten-Leur'. Daarnaast zijn nog een paar boekjes over begraafplaatsen te koop. Mensen die nieuwsgierig zijn naar het nieuwe kwartaalblad Heem-EL? Er is en gratis exemplaar beschikbaar bij de kraam zolang de voorraad strekt. Hier zijn tevens oude ansichten, foto's en andere objecten te vinden. Wie zelf nog boeken over Etten-Leur heeft of van Etten-Leurse schrijvers en daar verder niets mee doet? Heemkundekring Jan uten Houte is er blij mee!

Cloveniersgilde

Het Cloveniersgilde Etten opent op zondag 29 september tijdens de jaarmarkt haar gildekamer voor geïnteresseerden. De kamer nabij de Lambertuskerk is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Burgemeester Miranda de Vries geeft om 12.00 uur op het plein voor de kerk het startsein voor de activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding van Etten-Leur. Op het kerkplein staan diverse legervoertuigen waar de kinderen in mogen. Ook staat er een legertent waarin een film vertoond wordt van de bevrijding van Etten-Leur. Op het terras word koffie geserveerd met appelgebak en diverse andere versnaperingen. In de ochtend vindt er een optreden plaats van onder andere De Kerkzwervers en 's middags van Pro Musica. Tussendoor verzorgt het Cloveniersgilde voorstellingen met vendel zwaaien met slaande trom en bazuin blazen.[l]