Nog geen vuurwerkvrije zones in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur stelt met de jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

DOOR MONIQUE JANSEN

"Wij zien meer in een voortgang met de dialoog tussen voor- en tegenstanders", geeft wethouder Ger de Weert aan. Het afgelopen jaar heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mening van de bewoners. De uitkomsten van de enquĂȘte leverden geen meerderheid of minderheid op voor het instellen van een afsteekverbod voor knalwerk. 31,8 procent van de deelnemers gaf aan het vuurwerk sfeerverhogend te vinden en 22,4 procent niet. Iets meer dan een kwart ervaart geluidsoverlast en iets minder dan een kwart niet. Daarnaast gaf 13,5 procent aan bang te zijn voor vuurwerk. 36,1 procent ervaart geen angstgevoelens. Gemeenten beschikken sinds dit jaar over de bevoegdheid om een vuurwerkverbod binnen hun grenzen af te kondigen.

Geen aparte regelgeving

De Weert vindt het niet nodig om deze zones in regelgeving te gieten. Hij ziet meer in het maken van afspraken tussen bewoners en instellingen. De gemeente vindt het verder belangrijk om in te zetten op goede informatievoorziening over vuurwerk. Daarvoor wordt samengewerkt met bijvoorbeeld ouders die voorlichting willen geven op scholen. Het Rijk neemt ook maatregelen. Verkopers zijn vanaf dit jaar verplicht om veiligheidsbrillen en lonten mee te leveren bij de verkoop van siervuurwerk. Het kabinet hoopt zo het aantal vuurwerkslachtoffers te beperken.[l]