Renske op het podium. FOTO DILANA VAN ZUNDERT
Renske op het podium. FOTO DILANA VAN ZUNDERT Dilana van Zundert

Sportschool Ikigai topper wint 'brons'

ETTEN-LEUR - Op zondagochtend 6 oktober was Renske van Zundert al vroeg onderweg om met haar ouders naar Veldhoven af te reizen voor het judotoernooi van de plaatselijke judovereniging. Om 09:15 uur gaf de weegschaal 21 kg aan wat haar in een aan elkaar gewaagd groepje bracht.

De eerste tegenstander was een meisje met al de gele band. De wedstrijd ging lang gelijk op. Beide meisjes maakten worpen die steeds net niet goed genoeg lukten. Renske was het dichtst bij de overwinning en had een half punt op het scorebord. Ze had ook net even een langere adem en wist op het laatste moment nog een half punt erbij te scoren en de wedstrijd voortijdig met ippon te winnen.

De tweede ronde moest Renske het opnemen tegen een jongen. Deze jongen is een talent in de dop, want al heel snel wist hij Renske op de rug te werpen zonder zelf door te hebben dat de wedstrijd al afgelopen was. Jammer.

In ronde drie kwam er weer een gele band tevoorschijn op haar pad. Deze jongen had tot nu alles gewonnen en was de gedoodverfde favoriet om er met de eindoverwinning vandoor te gaan. Na de tactiek te hebben doorgenomen ging de wedstrijd van start. Het plan was om de tegenstander een beetje te laten uitrazen om hem vervolgens te grazen te nemen als hij een foutje maakte. Bijna slaagde het plan, maar Renske was net te laat met duwen en belandde in de worsteling onderop in de houdgreep. Na negentien seconden was ze er bijna uitgekomen. De scheidsrechter twijfelde nog even of het punt geteld mocht worden. Uiteindelijk werd de wedstrijd net verloren.

In de vierde en laatste ronde moest bepaald worden of het podium nog haalbaar was. De tegenstandster had lange benen en was behoorlijk sterk. Dit meisje wist Renske ook twee keer tegen de grond te werken en scoorde zelfs bijna een half punt. Renske gaf echter niet op en beet zich stevig vast in de opdracht. Het resulteerde uiteindelijk in de overwinning. Een flitsende beenworp die direct gevolgd werd door een stevige houdgreep. Dat laatste bleek niet meer nodig, want de tegenstandster was al volledig op de rug geland.

Door deze winst was Renske het beste meisje in de poule met ook sterke jongens en behaalde de 'bronzen beker'.

Al met al was het een goede voorbereiding voor de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen die over twee weken plaatsvinden. [l]