Animo is zeven meter hoog.
Animo is zeven meter hoog. Illustratie: Saske van der Eerden

Kunstwerk voor wijk Banakkers zo goed als klaar

ETTEN-LEUR - De plaatsing van het kunstwerk in de wijk Banakkers in Etten-Leur is uitgesteld naar volgend voorjaar. De opdracht voor het kunstwerk werd eerder dit jaar door een commissie bestaande uit wijkbewoners en bijgestaan door leden van de gemeentelijke kunstcommissie gegund aan Saske van der Eerden.

DOOR PETER HOUTEPEN

Locatie van het werk, waaraan door de kunstenares de naam Animo is gegeven, wordt de Kerkwerve en dan op het veldje ter hoogte van de huidige kinderspeelplaats. Het veldje ligt nu op de schop en aanvankelijk was het de bedoeling dat de onthulling in november of december zou plaatsvinden. "Maar we vinden het toch leuker om het kunstwerk het levenslicht te laten zien als het wat groener is op het veldje, vandaar dat we uit gaan wijken naar volgend jaar", legt Van der Eerden uit. De onthulling zal, zoals het zich nu laat aanzien, plaatsvinden op 13 maart 2020.

Lichteffect

Animo staat voor een flexibele paal met in de top ballonnen. "36 om precies te zijn en in verschillende kleuren", vertelt de kunstenares. De ballonnen geven, als het donker is, een lichteffect af. Het materiaal dat van der Eerden gebruikt is gegalvaniseerd staal. Het kunstwerk is volgens haar zo goed als klaar en gaat in de opslag tot het moment van de onthulling daar is.

93 aanmeldingen

Voor het vervaardigen van het kunstwerk in de wijk Banakkers kwamen liefst 93 aanmeldingen binnen. Drie gegadigden werden geselecteerd voor het uitwerken van hun ontwerp en begin dit jaar werd Saske van der Eerden als winnaar aangewezen. Voor het kunstwerk is - inclusief ontwerp, vervaardigingkosten en plaatsing - een budget beschikbaar van € 37.500, - exclusief BTW.

Gespecialiseerd

Saske van der Eerden (48) is geboren in het Brabantse Lierop, en woont en werkt thans in Haarlemmermeer. In 1996 studeerde ze af aan de ArtEZ, voorheen AKI, richting beeldhouwen, en in 1998 behaalde zij de titel Master of Fine Arts aan de tweedefaseopleiding DAI (Dutch Art Institute) in Enschede. Van der Eerden is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van kunst voor de openbare ruimte en krijgt regelmatig schetsopdrachten. Veel van haar projecten voert ze in samenwerking met haar broer Teun van der Eerden uit.

Symbool

Animo is zeven meter hoog. "Animo betekent zin om iets te doen", legt ze uit. De ruimte in de wijk Banakkers die ze vorig jaar zomer in de aanloop naar de opdracht meerdere keren bezocht, roept op tot een plek van samenkomen. "Een vrije plek in een omgeving vol leven. Ik ben op zoek gegaan naar een symbool wat zowel vrijheid, spelen en plezier in zich draagt alsook een diepere betekenis heeft van groei, loslaten en vertrouwen hebben je eigen weg te vinden en te volgen. Een markeringspunt dat aantrekt en intimiteit geeft aan het speelveldje." De 36 ballonnen dienen als symbool voor plezier, vrolijkheid, feest en spelen. "Een ballon is ook een teken van vrijheid, er op uit trekken. Een ballon zoekt en vindt zijn eigen weg."

Bewegen

Om die eigen weg vorm te geven komt op het scheidingspunt van het rechte naar het naar het kromme deel van de paal een mechanisme dat het bovenste deel zacht en langzaam mee laat bewegen met de wind.

Het lichteffect in het donker. ILLUSTRATIES SASKE VAN DER EERDEN