Deze zomer werden enkele kunstwerken van Luc van Hoek bij Roto Smeets van de sloop gered. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN
Deze zomer werden enkele kunstwerken van Luc van Hoek bij Roto Smeets van de sloop gered. ARCHIEFFOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijniseen

'Behoud cultuurhistorische elementen in de gemeente'

ETTEN-LEUR - Piet Paantjens, voorzitter van de heemkundekring Jan uten Houte en voorzitter van de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing, heeft ten overstaan van de gemeenteraad gepleit voor het behoud van cultuurhistorische elementen in de gemeente Etten-Leur.

DOOR PETER HOUTEPEN

Paantjens sprak in tijdens de vergadering van De Raad Luistert, waar het voorstel over het bestemmingsplan van het Van Bergenpark op de agenda stond. Een deel van het GGz-terrein met zijn Sint Antoniusgebouw maken hier onderdeel van uit. 'Wij hebben helemaal geen problemen met de inrichting van het plan, maar waar wij tegenaan lopen is de cultuurhistorische waarde. Anders gezegd: het bewaken van de cultuurhistorische waarde van die panden. Dat missen wij nogal eens een keer bij de gemeente", zo liet hij weten. "Weliswaar is er een welzijns- en een monumentencommissie, maar er is totaal geen aandacht voor plaatselijke culturele kader bij gebouwen."

Entree

Paantjens verwees naar de sloop van Roto Smeets Etten, het inrichten van het terrein bij Edward Poppe/Zonnestad, de tuin en het voormalige Tomado-gebouw, de Leurse Muur, en de bijzonderheden van niet monumentale gewaardeerde maar wel cultuurhistorische panden in de beschermde dorpsbebouwing. "En nu is er ook weer weinig aandacht voor de kunstwerken en de cultuurhistorie van het Sint Antoniusgebouw, met name voor het kunstwerk bij de entree daarvan."

Gered

Hij vindt het ongelooflijk dat dit soort zaken niet wordt meegenomen in de uiteindelijke voorbereiding van het inrichten van panden in de omgeving. "Ook bij de sloop. Wij merken als heemkundekring en adviescommissie dat bij sloop totaal geen aandacht is voor het redden van de cultuurhistorie die in of om de panden aanwezig is. De heemkundekring heeft laatst bij Roto Smeets Etten een heleboel kunstwerken zelfstandig gered van de ondergang en het is jammer dat dit van tevoren niet door de gemeente is herkend."

Centen

Dat geldt wat Piet Paantjens betreft trouwens ook voor het cultuurhistorische groen in dit soort gebieden. "Er worden nogal makkelijk bomen gekapt die een flinke waarde hebben. Daar komen dan wel bomen voor terug, maar in plaats van een boom met een omtrek van twee meter krijg je er een boompje van twintig centimeter voor in de plaats. Het lijkt erop dat alles moet wijken voor de centen."

Kennis

Noodzaak is volgens hem dat er extra aandacht is voor de plaatselijke cultuurhistorische kwaliteiten. "Zorg dat de kennis wordt gedeeld in adviescommissies en dat ook dat de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing hierover geïnformeerd is. Dat is nu niet het geval. Deze week was in het nieuws dat de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed onvoldoende is. Helaas moet ik constateren dat dit in ook in onze gemeente het geval is."

Rapport

Clasien de Regt van de fractie van Leefbaar Etten-Leur vroeg Piet Paantjens na zijn betoog of het een idee is dat heemkundekring Jan uten Houte een rapport maakt zodat raadsleden weten waar die cultuurhistorische elementen zich precies bevinden. "Als er dan iets voorbij komt, kunnen wij in dat document kijken." Paantjens verklaarde dat de heemkundekring best bereid is om aan zo'n rapport te werken. "Maar dat kost wel even tijd. Dat is niet vandaag of morgen klaar."[l]