De gemeente gaat de spaarpot de komende jaren opnieuw vullen. FOTO RIJNHOUT MEDIA
De gemeente gaat de spaarpot de komende jaren opnieuw vullen. FOTO RIJNHOUT MEDIA Foto: Rijnhout Media

OZB en parkeerheffingen gaan fors omhoog

ETTEN-LEUR - Bewoners van Etten-Leur gaan meer belasting betalen. De gemeente verhoogt de onroerendezaakbelasting (OZB), de afvaltarieven en de parkeerheffingen. Ook wordt er flink bezuinigd op het openbaar onderhoud en op sportaccommodaties. Deze onpopulaire maatregelen zijn nodig, omdat er een gapend gat in de gemeentelijke begroting van 2020 zat.

DOOR MONIQUE JANSEN

"Het was geen gemakkelijk proces dat we hebben doorlopen. Daarom hebben we moeilijke besluiten moeten maken", licht wethouder Ger de Weert toe. Als voorbeelden geeft hij aan dat de OZB met 4,3 procent wordt verhoogd en dat het parkeren op straat en in de parkeergarage duurder wordt. Voor een gemiddelde koopwoning betaalt een huishouden volgend jaar negen euro meer. Parkeren kost nu 0,17 cent per vijf minuten. Dit tarief stijgt in 2020 naar twintig cent per vijftig minuten. Een dagkaart in de parkeergarage kost straks zes euro in plaats van vijf euro.

Tegenvallers

De gemeente Etten-Leur kreeg de afgelopen jaren met verschillende tegenvallers te maken. In het sociaal domein (Wmo, jeugdzorg, re-integratie en participatie) ging er aanmerkelijk meer geld uit dan er binnenkwam. Dit is een probleem dat bij alle gemeenten speelt. Het Rijk is de lokale overheden financieel gedeeltelijk tegemoet gekomen, maar dat is niet genoeg om alle kosten te dekken. De afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur een greep uit de spaarpot gedaan, maar dat kan niet meer. De bodem is bereikt. "We zullen opnieuw moeten gaan sparen", stipt De Weert aan.

Wegonderhoud

De bezuinigingen zullen ook zichtbaar worden op straat. "We kiezen er bij wegonderhoud voor om niet alle wegen opnieuw te asfalteren, maar om gedeeltes op te knappen. Dat zie je op het wegdek. Wel zorgen we er altijd voor dat het veilig blijft", belooft wethouder Kees van Aert. Een soortgelijke maatregel treft de sportverenigingen. Meestal is een kunstgrasmat na vijf jaar aan vervanging toe. Van Aert: "Ook hier kijken we of dat helemaal nodig is of dat we dat met kleiner onderhoud toekijken."

Vrijwilligers

Het gemeentebestuur zoekt ook actieve samenwerking met bedrijven, burgers, verenigingen en andere organisaties om te bezuinigen. Mogelijk kunnen vrijwilligers bepaalde taken overnemen. Daarvoor volgen overlegtrajecten. Verder zet het college van burgemeester en wethouders in op efficiƫnter werken. "Zaken kunnen beter door slimmer te werken. In de welzijnswerk zijn bijvoorbeeld Surplus, Avoord en de GGZ actief. We kijken kritischer kijken wie wat op pakt", meldt De Weert. Tenslotte gaat het mes in de mantelzorgwaardering. Het budget daalt van 120.000 naar 20.000 euro. Het college stapt af van het verstrekken van de financiƫle vergoeding van 100 euro aan mantelzorgers. In plaats daarvan komt er waarschijnlijk een gezamenlijke activiteit als blijk van waardering. De gemeenteraad maakt de definitieve keuzes voor de begroting in de vergaderingen op 28 oktober en op 4 november.[l]