Oorlogsdrukwerk, vanaf eind oktober te zien in het museum
Oorlogsdrukwerk, vanaf eind oktober te zien in het museum andré de rijck

Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog

ETTEN LEUR - In oktober 1944 trokken de geallieerde legers Brabant binnen en op 30 oktober bevrijden ze de gemeenten Etten en Leur. Deze intocht wordt overal in Brabant herdacht onder het vieren van ‘75 jaar bevrijding’.


In het Nederlands Drukkerij Museum staat deze bevrijding in het teken van drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog en de problemen, die ze ondervonden om drukwerk te kunnen blijven maken. Het drukwerk van verschillende Brabantse drukkers komt in deze tentoonstelling nadrukkelijk in beeld en door middel van informatieborden worden de mogelijkheden, of onmogelijkheden, uitgelegd die de drukkers ervoeren om hun werkzaamheden uit te kunnen blijven oefenen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Voorbeelden van dagbladen uit Brabant en met name de regio West-Brabant zijn er dan ook volop te zien.

Als tegenhanger van de dagbladen, die onder Duitse censuur werden uitgebracht, ontstond er een groot aantal illegale bladen, die de leugens van het nationaal- socialisme tegenspreken. In Brabant kwamen hierbij 34 verschillende bladen uit, die bijna allemaal nog bewaard zijn gebleven en waarvan er tijdens deze tentoonstelling maar liefst 32 exemplaren te zien zullen zijn. Daarnaast zijn er activiteiten, zoals drukken met een originele drukplaat van een dagblad van 5 mei 1945 en een stencilapparaat, dat laat zien hoe een illegaal stencil gemaakt werd.

Origineel materiaal
Al het materiaal, dat tentoongesteld wordt, is origineel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Wij maken o.a. gebruik van documenten uit de collectie van het N.I.O.D. (Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies te Amsterdam), enkele privécollecties uit Brabant en uit de collectie van André de Rijck, vrijwilliger in het Nederlands Drukkerij Museum
De tentoonstelling is financieel mogelijk is gemaakt door subsidiebijdragen van Mastboom Brosens Stichting en Erfgoed Brabant.

De officiële opening wordt verricht op 26 oktober om 15.30 uur in het bijzijn van vele donateurs, genodigden en media door Burgemeester Miranda de Vries. De tentoonstelling “Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog” is geopend voor het publiek vanaf 29 oktober tot en met 31 mei. Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. De openingstijden zijn: iedere 1e en 3e zondag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur en iedere dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur. [l]