Tomaten in de Samentuin
Tomaten in de Samentuin Antoon Lambregts

Leer zelf biologische groenten kweken

ETTEN LEUR - Gezonde voeding is een grondrecht voor elke burger. En toch heeft zelfs in Nederland niet iedereen gelijke toegang tot gezonde voeding. Beperkte kennis en/of financiƫle beperkingen bepalen voor velen wat wel en niet op de tafel terechtkomt. Over het algemeen zijn biologische groenten in de winkel duurder, omdat het arbeidsproces veel intensiever is.

Gelukkig worden er in Etten-Leur burgerinitiatieven ontplooid om meer mensen toegang te laten krijgen tot gezonde voeding. In de Samentuin van Gogh aan de Anna van Berchemlaan wordt al sinds 2014 door een aantal vrijwilligers een ecologische moestuin beheerd. Samen tuinieren moet je in dit geval echt letterlijk opvatten: de tuin wordt door de vrijwilligers samen in zijn totaliteit onderhouden. Ze hebben geen aparte eigen perceeltjes. Een groep kinderen van de van Gogh school neemt ook zo veel mogelijk deel aan de activiteiten in de gehele tuin. Daarnaast tuinieren ze ook in 6 eigen zogenaamde vierkante meter tuintjes. De tuin is zodoende een plek waar mensen op een informele wijze samen leren over natuur, voeding, samenwerken en tuinieren. De oogst wordt onderling verdeeld door de vrijwilligers. Een maal per jaar wordt met groenten uit de Samentuin door de kinderen met leraren en ouders voor wijkbewoners een lunch klaargemaakt in wijkcentrum De Linde.

Ecologisch moestuinieren
Wilt u ook zelf in uw eigen (volks)tuin op ecologisch verantwoorde wijze groenten leren telen? Dat kan. Want een van de vrijwilligers van de Samentuin van Gogh, Antoon Lambregts, is namelijk ook lesgever en praktijkbegeleider van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven, koken en Tuinieren). Hij verzorgt ook dit najaar (al weer voor de zesde keer) in Etten-Leur een cursus ecologisch moestuinieren. Dit jaar onder de noemer: van wisselteelt tot permacultuur. De lessen vinden plaats in ontmoetingscentrum De Linde, Wipakker 16, 4872 XH Etten-Leur op de woensdagavonden: 20 november, 4 en 18 december 2019 en 8 januari 2020 steeds van 19.30 tot 22.00 uur. Als u belangstelling hebt voor de cursus kunt u per mail contact opnemen met: antoonlambregts@kpnplanet.nl of telefonisch met 076-5322612. Hij kan u dan nader informeren over de inhoud van de cursus en de voorwaarden voor deelneming. [l]