De Nederlandse vlag staat symbool voor de Bevrijding. FOTO HANS ENGBERS
De Nederlandse vlag staat symbool voor de Bevrijding. FOTO HANS ENGBERS Foto: Hans Engbers

'Hang massaal vlag uit voor herdenking Bevrijding'

ETTEN-LEUR - Heemkundekring Jan uten Houte roept iedereen in Etten-Leur op om woensdag 30 oktober massaal de Nederlandse vlag uit te hangen: dit ter ere van de bevrijding. Amerikaanse soldaten slaagden er die dag in Etten en Leur te verlossen van de Duitse krijgsmacht.

DOOR MONIQUE JANSEN

Lokale organisaties staan komend weekend al uitgebreid stil bij de Bevrijding.

Herinnering

"De herinnering is vooral bedoeld om na te denken over wat oorlog met ons doet. Het is niet alleen buurmansland willen veroveren. Er zitten nog meer aspecten aan vast. Als je de oorlogstaferelen op de tv langs ziet komen, denk je dat het over een leuke actiefilm gaat. Slimme mensen bedenken vanachter de tekentafel een strategie om een grotere mogendheid te worden. Soldaten knappen het 'vuile' werk op. Het is wel duidelijk dat oorlog te maken heeft met wie de macht heeft, hoe hij daar mee omgaat en het dus voor het zeggen heeft", filosofeert Petra de Mönnink, PR-dame van heemkundekring Jan uten Houte. "Daarvoor moeten veel mensen vechten en dat met de dood bekopen. 'Is dat het allemaal waard?' mogen wij ons afvragen. En ten koste waarvan? Broers en zussen, vaders en moeders, familie en vrienden verloren hierbij het leven. Veel mensen hunkerden naar het moment om zich weer vrij te voelen en te bewegen. Die bevrijding kwam uiteindelijk op 30 oktober in Etten-Leur."

Expositie in Burchtplein

Komend weekend volgt de herdenking van de bevrijding. Dat gebeurt met een speciale tocht van het Vredesvuur door de regio. De dag start zaterdag 26 oktober met de uitreiking van het boek 'Oorlogsverhalen en Herinneringen' van Jos Martens en Jos Buijs aan de familieleden van twee bekende verzetshelden uit Etten-Leur en aan burgemeester Miranda de Vries. Zij opent daarna een speciale expositie met als thema '75 jaar Bevrijd Etten-Leur' in het winkelcentrum aan de Burchtplein 84. Die is tot 5 mei 2020 te bezichtigen.

Legervoertuigen

Een stoet militaire voertuigen staat vanaf 13.30 uur op het Burchtplein opgesteld. Ook de Road Runners zijn aanwezig. Zij haalden het vredesvuur eerder op bij de Vloeiweide. Na haar bezoek aan de tentoonstelling volgen om 14.45 uur de legervoertuigen met bevrijdingsvuur en passagiers de bevrijdingsroute naar Leur tot de plaquette van de Timberwolves in de Domineesgang. De tocht eindigt bij het Drukkerijmuseum. Daar opent zij de expositie: 'Brabantse Drukkers in de Tweede Wereldoorlog.'

Censuur

Deze tentoonstelling laat zien hoe Brabantse drukkers gebukt gingen onder censuur om te kunnen blijven werken. Als tegenhanger van de dagbladen die onder Duits toezicht opereerden, ontstonden illegale verzetsbladen. In Brabant kwamen 34 bladen uit. Op de expositie zijn er maar liefst 32 te bewonderen. Ook is te zien hoe op de originele drukplaat van een dagblad een illegaal stencil werd gemaakt. Daarna is de expositie tot 31 mei te bewonderen.[l]