Logistiek centrum op plek van drukkerij Roto Smeets

ETTEN-LEUR - Montea Vastgoed gaat op bedrijventerrein Vosdonk op de plek van Roto Smeets Etten, dat momenteel gesloopt wordt, een logistiek centrum ontwikkelen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Montea heeft een koopovereenkomst gesloten voor het terrein van 37.520 vierkante meter. De totale investering voor de aankoop van het terrein, inclusief de volledige sanering van de vervuilde grond en het bouwrijp maken, bedraagt 5,5 miljoen euro. Aanpalend aan het terrein leverde Montea vorig jaar een distributiecentrum van circa 20.000 vierkante meter voor Bas Logistics op. Met de aankoop van dit terrein wordt Montea eigenaar van een aaneengesloten terrein van in totaal zo'n 80.000 vierkante meter.

'Focus op waardecreatie en niet op absolute groei'

Duurzaam gebouw

Na het saneren van de grond van Roto Smeets wil Montea Vastgoed er een duurzaam gebouw van ongeveer 24.500 vierkante meter ontwikkelen voor eigentijdse logistiek. Montea is al in gesprek met enkele kandidaat-huurders voor deze nieuwbouwontwikkeling. Volgens Hylcke Okkinga, directeur van Montea Nederland, biedt het terrein uitstekende mogelijkheden voor zowel productiebedrijven als logistieke bedrijven. "Dankzij haar perfecte ligging in West-Brabant en de bereikbaarheid is dit een unieke locatie. Montea focust niet op absolute groei, maar wel op maximale waardecreatie. Wij hergebruiken op een doordachte manier al ingenomen ruimte in plaats van open groene ruimte aan te snijden."

Diepdrukkerij

De deur van de drukkerij van Roto Smeets in Etten-Leur sloot eind 2016 voorgoed. In 1975 begon de fabriek op de Vosdonk. De diepdrukkerij was jarenlang één van de belangrijkste werkgevers voor Etten-Leur en omgeving. De hoogtijdagen waren in de jaren negentig. Toen rolden bekende bladen als Donald Duck, Libelle en Flair van de pers. Medewerkers draaiden diensten van dag en nacht. De drukpers leek nooit stil te staan. Roto Smeets besloot de vestiging in Etten-Leur te sluiten, omdat er steeds minder orders voor drukwerk binnenkwamen. Dit jaar ging het bedrijf failliet, waardoor definitief het doek viel voor het drukbedrijf. Daardoor ging ook de overgebleven vestiging in Deventer dicht. De drukkerij op Vosdonk stond drie jaar leeg, voordat Montea het gebied aankocht.[l]