Rajitha Kanchenapalli.
Rajitha Kanchenapalli. onbekend

Lachyoga in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Lachen op commando: het klinkt misschien een beetje gek, maar het heeft veel gezondheidsvoordelen. Het zijn er zelfs zó veel, dat er, onder andere in Breda, heuse lachclubs zijn ontstaan. Rajitha Kanchenapalli brengt dit fenomeen naar Etten-Leur.

Rajitha wil haar ontdekking dat lachen je gezondheid kan beïnvloeden delen met anderen. Zelf lacht ze vaak en veel. Ze is naast docent lachyoga ook docent Hatha yoga en Vipassana meditator. Haar sessies lachyoga zijn een combinatie van yogahoudingen, meditatieve momenten en diverse lachtechnieken. ‘Lachen heeft veel voordelen. Als je lacht, komt er endorfine vrij. Dit is een natuurlijke pijnstiller. Ook geeft dit stofje je een goed gevoel en vermindert het stress. Als je regelmatig lacht kan je beter met problemen omgaan en deze ook beter loslaten.’

Dokter Madan Kataria uit Mumbai is de grondlegger van lachyoga. Hij ondersteunde zijn bevindingen met wetenschappelijk onderzoek.

Lachyoga kan andere therapieën ondersteunen. Toepassing in zorgcentra en ziekenhuizen is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van COPD patiënten: lachen bevordert de diepere ademhaling, zodat er meer zuurstof in de longen komt. Ook voor mensen die worden opgenomen met andere fysieke klachten of met psychische problemen kan lachyoga van betekenis zijn.

Rajitha is geboren in India en studeerde daar verpleegkunde, verloskunde en sociologie. In 2009 emigreerde ze met haar man naar Nederland. Hier ontdekte ze dat ze steeds vaker de rol van coach op zich nam en volgde daarom een opleiding tot yogadocent. Sinds kort geeft ze sessies lachyoga voor bedrijven en kleine groepen.

Zelf een keertje ervaren? Dat kan! Rajitha wil in Basisschool de Vier Heemkinderen aan de Heilig Hartstraat in Etten-Leur les gaan geven op dinsdagavond tussen 18.45 en 19.45 uur. Ook in wijkgebouw de Gong in Etten-Leur zullen de lach-yoga-sessies een plek krijgen. U kunt Rajitha persoonlijk benaderen: 06-83244277 of via de mail: rajithakanchi@gmail.com. [l]