Karin Voorwinde zorgt voor de juiste hulp op de juiste plaats. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Karin Voorwinde zorgt voor de juiste hulp op de juiste plaats. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

De Maatjes van Kaatje staan klaar voor senioren

ETTEN-LEUR - In de huidige maatschappij wonen senioren zo lang mogelijk thuis. Dat is prettig maar brengt vaak ook problemen met zich mee. Soms is extra hulp nodig die niet gegeven kan worden door thuiszorgorganisaties, familieleden of buren. Het zoeken daarnaar via moderne communicatiemiddelen is wellicht moeilijk, de regels voor extra hulp zijn vaak lastig. Maatje van Kaatje Senioren-Dienst is dan de oplossing. Zij denken mee, bemiddelen en bieden hulp.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Karin Voorwinde regelde vele zorgtaken voor haar bejaarde vader en werd zo geconfronteerd met de problemen die ouderen thuis ondervinden als zij hulp nodig hebben. De thuiszorg kan niet altijd in die broodnodige zorg voorzien of die รณ zo belangrijke extra aandacht geven. "Ik wilde daar iets aan doen, iets voor de gemeenschap betekenen", vertelt zij en heeft daarom de senioren-dienst Maatje van Kaatje gestalte gegeven.

Bemiddeling

De dienst is een bemiddelingsbureau dat kan voorzien in drie hoofdtaken: hulp en ondersteuning binnenshuis, hulp en ondersteuning buitenshuis en onderhoud en aanpassing in en rond de woning. "En laten we vooral het sociale aspect niet vergeten!", zegt Voorwinde. "De medewerkers van de thuiszorg hebben vaak geen tijd voor een kopje koffie en een praatje of een spelletje. Even lekker naar buiten voor een wandelingetje, boodschappen doen of gewoon een keer lekker winkelen is dan een taak voor familie of buren en die hebben daar niet altijd de mogelijkheid of tijd voor. En daar willen de Maatjes van Kaatje graag iets aan doen."

Begeleiding

De senioren-dienst kan zorgen voor praktische hulp in en rond het huis maar biedt daarnaast een breed scala aan mogelijkheden ter ondersteuning en bemiddeling om die hulp te realiseren die via de reguliere kanalen niet geboden kan worden. "Zoals bijvoorbeeld begeleiding bij een keukentafelgesprek met de gemeente, samen een planning maken zodat de dagen een beetje structuur krijgen of even praten over een belangrijke beslissing. Hoe werkt dat met een mobiele telefoon, de televisie doet het niet meer. Repareren of een nieuwe kopen? Ook ondersteuning in de kleine dilemma's van het dagelijkse leven kan erg belangrijk en rustgevend zijn", vindt Karin Voorwinde.

Klussenhulp

Feitelijk zijn de Maatjes van Kaatje er voor alle problemen. Of het nu gaat om huishoudelijke hulp, hulp bij de administratie of vervoer naar de dokter of het ziekenhuis. De klussenhulp kan helpen met allerlei mankementen en moet er verhuisd worden dan kan ook daar de helpende hand worden toegestoken. "De juiste hulp op de juiste plaats", belooft Voorwinde, "we willen graag ook de mantelzorgers een beetje kunnen ontlasten." Tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek bespreekt Karin Voorwinde de mogelijkheden en geeft op basis daarvan haar advies voor ondersteuning. "We proberen rekening te houden met elk budget." De senioren-dienst kan daarnaast bemiddelen in de financiering voor deze aanvullende hulp via het persoonsgebonden budget (PGB) of de zorgverzekeraar.[l]