Tico van Alphen en oma Petra de Mönnink. FOTO MARAI BAARSLAG
Tico van Alphen en oma Petra de Mönnink. FOTO MARAI BAARSLAG MARAI BAARSLAG

Oma geeft historie door aan Tico

ETTEN-LEUR - Bijna elke plaats heeft een historische of, zoals ze dat met een moeilijk woord noemen; een Heemkundevereniging. Het verleden leert ons veel en het is belangrijk onze geschiedenis door te geven aan een nieuwe generatie. En soms staat die generatie plotseling voor de deur in de vorm van mijn oudste kleinzoon Tico van 6 jaar die benieuwd was of zijn vondst in de tuin toevallig een historische schat aan informatie zou bevatten.

‘Oma wat weet jij hiervan?’ Nou, je weet dat oma in 2015 in Etten-Leur gekomen en daarvoor had ik een eigen internationaal transportbedrijf samen met opa in Hardenberg. Ik had buiten mijn werk eigenlijk alleen ervaring in de lokale politiek en in diverse landelijke besturen. Ik ben nooit vrijwilliger geweest en vond het best een uitdaging om bij Jan uten Houte aan de slag te gaan.

Want de voorzitter, Piet Paantjens, had gevraagd of ik de pr en communicatie wilde doen. Tico vraagt wat dat betekent. ‘Nou dat houdt in dat ik lid van het bestuur ben en voorzitter van de werkgroep PRC. Nu moet je weten dat er in die werkgroep bv een secretaresse zit, iemand die teksten controleert, de webmaster, degene die de ledenbestanden en de contactenlijsten bijhoudt en de vormgever. We vergaderen maandelijks en als voorzitter zet ik de persberichten uit naar de media. ‘De media?’ hoor ik mijn kleinzoon vragen…’nou, dat is bijvoorbeeld De Bode, BN de Stem, Brabant Lokaal etc. Allemaal bedrijven die met nieuws bezig zijn. We brengen dan ook steeds de nieuwste ontwikkelingen of activiteiten onder de aandacht zodat de lezer weet wat er allemaal te doen is bij Jan uten Houte. Veel mensen reageren daarop en doen mee of vragen of ze lid kunnen worden.

Verder is sponsoring ook iets waar ik me mee bezig houd’ leg ik uit. ‘Bedrijven die zich verdiepen in hun eigen voorgeschiedenis of in de geschiedenis van Etten-Leur worden sponsor en doneren dan geld om allerlei activiteiten te ontwikkelen. Dit jaar bijvoorbeeld is een eigen JuH magazine (HEEM-EL) uitgegeven. Dat kost geld en de sponsoren zorgen er met elkaar voor dat het betaalbaar blijft. Dit blad is overigens overal te lezen, in restaurants, bij (sponsor)bedrijven, de gemeente, kappers, tandartsen, bibliotheek, sport etc etc.’ en vanavond ga ik het magazine aanbieden in de gemeenteraad’.

En Tiek, vanavond ga ik naar de gemeenteraad om de 3e editie van ons magazine uit te reiken. Zin om mee te gaan? ‘Wat is de gemeenteraad oma? Wat doen ze daar?’ ‘Nou, ga maar mee dan kun je het zelf vragen.’

‘Verder maak ik een feuilleton waarin alle werkgroepen aan het woord komen, wat doen ze, waarom doen ze het en waarom is het zo leuk om mee te doen’.

‘Verder maak ik een feuilleton waarin alle werkgroepen aan het woord komen, wat doen ze, waarom ze het doen en waarom is het zo leuk om mee te doen en binnenkort gaan we verhuizen naar het oude rabobank gebouw in het Centrum, daar zal op 26 oktober ook de opening plaatsvinden die door burgemeester Miranda de Vries zal worden verricht.

Deze locatie wordt gesponsord door de Wereldhaven en onze vrijwilligers gaan de ruimte bemensen zodat iedereen een kijkje kan komen nemen.

De tentoonstelling 75 jaar bevrijd zal dan klaar zijn.

Je moet weten dat De Heemkundekring belangrijk is voor onze stad omdat het een aanvulling is op het geschiedenisonderwijs van de basisschool en het voortgezet onderwijs. Belangrijk, omdat je van je geschiedenis moet leren en het de basis is van de toekomst.

En weet je dat veel mensen graag hun kennis en ervaring willen inzetten of gewoon de handjes uit de mouw willen steken, allemaal bij ons terecht kunnen? Alles kan bij JanutenHoute.( nou ja)

Ook voor jou hebben we wel iets te doen. Waar ben jij goed in?’ vraag ik mijn kleinzoon. ‘Nou, ik kan wel goed hardlopen en met bouwpakketten werken!’ roept hij.

‘Nou,’ zei ik, ‘dan heb ik een perfect werkje voor je. Kun je mooi meehelpen de post bezorgen elk kwartaal. Deal?’ ‘Jaaaaa oma, geweldig en krijg ik daar nog iets voor?’ ‘Tuurlijk joh, een dikke kus van mij!’

Erfgoed voor u, voor mij, voor ons allemaal. [l]