Het Gilde trekt door de straten van Leur. FOTO JACK KONINGS
Het Gilde trekt door de straten van Leur. FOTO JACK KONINGS Jack Konings

Staatsiedag Gilde St.
Hubertus Leur

ETTEN-LEUR - Zaterdag 26 oktober vierde het Schutsgilde St. Hubertus Leur zijn jaarlijkse Staatsiedag. Volgens traditie werden enkele gildebroeders in optocht bij hun huisadressen afgehaald. Het weer werkte mee en na een uurtje door de straten van Leur getrokken te zijn, arriveerde het voltallige gilde in de Domineesgang, waar halt werd gehouden bij de herinneringsplaquette aan de bevrijding van Leur in oktober 1944.

Het Lurs Volluk, Piet Teunissen en Tiny Augustijn, en enige belangstellenden waren reeds aanwezig. Zij bedankten in hun toespraken speciaal de jeugdige Amerikaanse Timberwolfs, die Leur hebben bevrijd. Ook de geallieerden werden genoemd in hun dankwoord. Hoofdman Alfred Boot van het gilde sprak een kort dankwoordje, waarna hij en Lurs Volluk een krans bij het monument plaatsten. Koning Pieter Bos van het gilde en de hoofdman lieten daarna een tweetal vredesduiven los als symbool voor de bevrijding en de vrede.

Na de jaarvergadering in de gildezaal van de Mouterij, waarbij tevens de prijzen van de schietcompetitie werden uitgereikt, ging gildeheer Jan Munsters voor in een dienst in de Petruskerk. Tijdens de viering werd een tweetal nieuwe gildebroeders geïnstalleerd door de hoofdman, de burgemeester en de kringvoorzitter. Na afloop werd buiten de kerk de eed van trouw aan kerk en wereld hernieuwd en volgde een vendelgroet.

In de avonduren genoten de gildebroeders met hun partners van een heerlijke maaltijd en werd het teerfeest tot in de kleine uurtjes voortgezet.[l]