De Witte Paters houden het missiewerk van Kees Dielemans nog steeds in stand. ARCHIEFFOTO WITTE PATERS
De Witte Paters houden het missiewerk van Kees Dielemans nog steeds in stand. ARCHIEFFOTO WITTE PATERS Foto: Witte Paters

(CHAPEAU) Missiewerk van bijna 20 jaar geleden overleden Etten-Leurse pater wordt nog steeds voortgezet
(KOP) 8.500 euro voor weeskinderenproject Kees Dielemans

ETTEN-LEUR - In 2020 is het al weer twintig jaar geleden dat de Etten-Leurse pater Kees Dielemans in Oeganda op 67-jarige leeftijd overleed. Tot aan zijn dood, op 12 oktober in 2000, was hij ongeveer tien jaar missiewerker in het Afrikaanse land. Daarvoor had de geboren Ettenaar dat al 31 jaar in Tanzania gedaan.

DOOR PETER HOUTEPEN

In Oeganda hield Kees Dielemans zich als econoom van de Witte Paters in de hoofdstad Kampala bezig met de opvang van wees- en straatkinderen. Met verschillende giften richtte hij er verschillende tehuizen op voor deze schooierkes, zoals hij de kinderen altijd noemde. Na zijn dood in 2000 is het missiewerk door andere Witte Paters voortgezet.

Banknummer

Corrie van Gool-Dielemans, de zus van Kees, heeft al die tijd in Etten-Leur het speciale banknummer in stand gehouden waarop mensen een donatie kunnen doen voor deze schooierkes. Ieder jaar, zo omstreeks de sterfdag van haar broer, maakt zij bekend welk bedrag aan de Witte Paters in Oeganda is overgemaakt.

Giften

In totaal is dit jaar een bedrag van 8.581,48 euro bijgeschreven op de rekening van het weeskinderenproject. Dat bedrag is wel een stuk lager dan in voorgaande jaren. "Dit heeft alles te maken met het door mij vorig jaar al aangekondigde gewijzigde beleid van Albert Heijn met betrekking tot de inzameling van statiegeldbonnen", legt Corrie uit. "Nu we deze inkomsten niet meer hebben, is het totaalbedrag veel lager dan in voorgaande jaren."

5.681,48 euro van het bedrag van dit jaar is afkomstig van de trouwe maandelijkse donateurs. Verder zijn er diverse eenmalige giften binnengekomen voor een totaalbedrag van 2.900 euro.

Kleindochter

De oudste kleindochter van Corrie is dit jaar een aantal weken in Afrika geweest. "In het weeshuis St. Noa's Family heeft zij met eigen ogen kunnen zien hoe goed ons geld wordt besteed. Zij heeft bij pater Piet Hooyschuur mee mogen helpen bij de zorg voor de kleintjes en heeft er veel geleerd." In de tussentijd heeft haar oudste kleindochter haar hart verloren aan Afrika en als jonge westerse vrouw kunnen ervaren wat een wereld van verschil het is met het leven hier in Nederland.

Van zowel pater Piet Hooyschuur als de inmiddels 86-jarige pater Frans Dewez heeft Corrie van Gool-Dielemans het afgelopen jaar weer verschillende brieven ontvangen. "Zij houden ons zo op de hoogte van de werkzaamheden en de stand van zaken van de diverse projecten."

Belangstelling

Het verheugt Corrie van Gool-Dielemans zeer dat het project van haar negentien jaar geleden overleden broer nog steeds op zoveel belangstelling kan rekenen. "Zonder steun vanuit Nederland is voortzetting van het werk van mijn broer voor de weeskinderen haast onmogelijk."[l]