De opening op 21 juni 2007 vond plaats in de stromende regen. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN
De opening op 21 juni 2007 vond plaats in de stromende regen. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN Foto: Peter Houtepen

Bezuinigingen nekken ouderinitiatief Bijzonder

ETTEN-LEUR - Vanwege bezuinigingen gaat het ouderinitiatief Bijzonder in het voormalige Ketelhuis aan de Streek in Etten-Leur stoppen. In de voorziening leven sinds 2007 vijf jongeren met een verstandelijke beperking samen in een kleinschalige woongroep. Zonder hun ouders, die zich voor de totstandkoming van dit project hadden verenigd in het ouderinitiatief BijZonder.

DOOR PETER HOUTEPEN

In het voorjaar van 2005 werd het toen 52 jaar oude Ketelhuis door de toenmalige Woonstichting Etten-Leur (inmiddels Alwel) aangekocht van de zusters Franciscanessen van Etten en op 21 juni 2007 officieel voor dit bijzondere project in gebruik genomen. Van de vijf oorspronkelijke bewoners zijn er nog drie over. "Twee zijn er tussentijds vertrokken omdat zij toch een ander soort zorg nodig hadden. Daar zijn wel weer twee andere bewoners voor in de plaats gekomen", zegt Marcel de Jong, wiens dochter Marit sinds de start in 2007 in het Ketelhuis verblijft.

Kortingen

Door bezuinigingen is het niet mogelijk om het initiatief nog langer voort te zetten. Zorgverlener Amarant heeft aangekondigd uiterlijk eind 2020 de huur op te zeggen. "Alle bewoners krijgen vanwege hun zorgindicatie van overheidswege een budget. De ouders schonken dit budget aan zorgverlener Amarant. Die betaalde er het personeel van, de huur aan Alwel et cetera", vertelt De Jong. "Enerzijds is de laatste vijf jaar door kortingen het bedrag van die zorgindicatie echter met zo'n 15 procent teruggelopen, terwijl anderzijds voor Amarant de kosten oplopen. Dat betekent dat er geld bij moet en dat is er niet."

Verlies

Volgens Marcel de Jong treft Amarant geen enkele blaam. "De bewoners hebben het hier tot op heden geweldig naar hun zin gehad en Amarant is er echt in geslaagd om van het voormalige Ketelhuis een verlengstuk van het ouderlijk huis te maken. Maar de laatste jaren hebben zij dit ouderinitiatief Bijzonder zelfs met een klein stukje verlies gedraaid en dat kunnen ze niet langer blijven doen."

Dit betekent in de praktijk dat het 'gezin' aan de Streek uit elkaar zal vallen. "Want terugplaatsen als groep is onmogelijk. De ouders zoeken ieder voor zich samen met Amarant naar een nieuwe plek voor hun inmiddels wat ouder geworden kinderen", legt De Jong uit. Hij heeft goede hoop dat dit gaat lukken. "Als alles meezit is dit in het eerste kwartaal van 2020 een feit."

Serviceclubs

Overigens was ook bijzonder aan dit project dat in de aanloop naar de opening in 2007 alle serviceclubs die Etten-Leur rijk is het initiatief gezamenlijk ondersteunden met inzet, geld en middelen. "Je had toen natuurlijk te maken met een leeg gebouw. Er moest een keuken komen, de tuin moest aangelegd worden, enzovoorts. De Etten-Leurse serviceclubs kennen elkaar wel, maar doen eigenlijk heel weinig samen. Dat was toen wel het geval", besluit Marcel de Jong.[l]