Voorstel tweede woonwagenkamp klaar in januari

ETTEN-LEUR – Het Etten-Leurs gemeentebestuur komt in januari 2020 met een voorstel over een mogelijke tweede locatie voor een woonwagenpark. Op dit moment bevindt zich al een kampje aan de Egelhof, maar op deze plek is geen ruimte voor nieuwe woonwagens.

DOOR MONIQUE JANSEN

Gemeenten zijn verplicht om te onderzoeken of er behoefte is aan woonwagenplekken. Vroeger hanteerden veel lokale overheden een uitsterfconstructie voor woonwagenparken, maar dat mag niet meer. Zo werden vrijkomende plaatsen niet meer opgevuld. Wie nu op een wachtlijst staat, dient binnen enkele jaren kans te maken op een woonplek. Daarbij moet wel worden gekeken of iemand daadwerkelijk een 'woonwagenachtergrond' heeft. Ook spijtoptanten (mensen die vrijwillig naar een reguliere woning zijn verhuisd) dienen in aanmerking te komen voor een plekje.

Overleg

Wethouder Ger de Weert heeft in oktober nog overlegd met de initiatiefnemers. Zij hebben belangstelling voor het huren van een standplaats en een woonwagen. Daarvoor kunnen ze niet terecht op de Egelhof, omdat die standplekken zijn verkocht aan de huidige bewoners. Het collegebestuur dacht eerst kort na de zomer te kunnen te komen met een voorstel, maar heeft toch meer tijd nodig. Gemeentes zijn niet verantwoordelijk voor daadwerkelijke huisvesting van woonwagenkampen. De landelijke overheid verwijst daarvoor naar woningcorporaties. In Etten-Leur zou dat uiteindelijk woningcorporatie Alwel zijn.[l]