Grote opkomst voor Manu Keirse bij ZIEL

ETTEN-LEUR - Vrijdag 1 november was Manu Keirse te gast bij ZIEL (Zin in Etten-Leur). De opkomst was zoals verwacht groot. De zaal in het Trouwkerkje zat vol! Rouw was het thema van deze avond.

Verlies is gekoppeld aan liefde, zo stelde de heer Keirse. De overledene is van aanwezig overgegaan naar je hart. Het is als een schaduw, die raak je ook niet kwijt. Want ook een schaduw is soms groot en soms weg. Na tientallen jaren kan de emotie er zomaar weer zijn. Dat is normaal. Hoe ga je om met andermans verdriet? Luisteren. En weer luisteren en weer….

Hoe ga je zelf om met verdriet? Door de pijn te voelen. Wegstoppen is funest, het gaat niet 'over'. Je leert er wel mee leven. Verwerken gaat beter als je de overledene hebt gezien. Vooral kinderen houdt men buiten de dood. Maar zij kunnen er zeer goed mee omgaan. Hen erbuiten houden levert juist frustraties op. Kierse sprak veel over kinderen, over liefde en dat veel gekke ervaringen heel normaal zijn. Aangrijpende verhalen wist hij te vertellen als zaken die bij het leven horen. Hoe verdrietig ook, het is ook mooi om er zo met elkaar over te kunnen praten.

Aan het einde van de avond was er gelegenheid om vragen te stellen. De aanwezigen waren zo betrokken dat er maar vragen bleven komen.

Manu Keirse heeft met heel veel aandacht en door goed te luisteren al die vragen met zorg beantwoord. Het was een zeer interessante avond. [l]