In de spits loopt de wachttijd voor het stoplicht snel op. FOTO MONIQUE JANSEN
In de spits loopt de wachttijd voor het stoplicht snel op. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Gemeente wil autotunnel bij Ambachtlaan

ETTEN-LEUR - Een autotunnel onder de Ambachtlaan. Dat is volgens de gemeente Etten-Leur de oplossing om de verkeersdrukte op het knelpunt bij het Lichttorenhoofd, de Vijfhuizenweg en de Lage Vaartkant op te lossen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Wethouder Kees van Aert heeft inmiddels gesprekken gevoerd met spoorwegbeheerder ProRail en de provincie Noord-Brabant: "Zij reageerden positief. Op deze manier pakken we het knelpunt goed aan." Het kruispunt staat tijdens spitsuren bomvol. Bestuurders moeten geregeld meer dan tien minuten wachten, voordat zij de spoorwegovergang over kunnen steken.

Lange rijen

De spoorbomen op het kruispunt gaan meerdere keren per uur dicht. In de spits ontstaan daardoor lange rijen voor de verkeerslichten. "De situatie is erg nijpend", vindt Van Aert. In het verleden praatten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad al over maatregelen om de spoorwegovergang veiliger te maken. Een andere weginrichting is mogelijk, maar dat kost gauw vier ton. Daarbij is het nodig om andere software te installeren voor de verkeerslichten en om meer kabels aan te leggen. "En dan weten we nog niet of het probleem daarmee is opgelost. We gaan die kosten nog niet maken, voordat we weten of een tunnel mogelijk is", benadrukt de wethouder.

'We gaan die kosten nog niet maken'

Financiƫle bijdrage

ProRail en de provincie Noord-Brabant onderzoeken of zij ook een financiƫle bijdrage kunnen leveren voor de tunnel. Daarover doen zij nog geen uitspraken. Van Aert is er voorzichtig positief over. Een tunnel bij de Ambachtlaan betekent dat de spoorwegovergang dichtgaat. "We willen wel een overgang voor fietsers. Anders moeten die ver omrijden", geeft de wethouder aan. De aanleg van een autotunnel heeft mogelijk ook positieve effecten voor de spoorwegovergang van de Plantijnlaan met de Schoonhout. Deze overweg staat hoog op de prioriteitenlijst van ProRail om aan te pakken. Een bijdrage aan de oplossing kan gunstig uitpakken voor een tunnel bij de Ambachtlaan.

Uitvoering

Het college van burgemeester en wethouders beloofde de raad eerder om bij de behandeling van het bestemmingsplan van het Van Bergenpark maatregelen te nemen op het knelpunt Lichttorenhoofd-Vijfhuizenweg. De uitvoering van deze deze maatregelen wordt nu uitgesteld naar 2023. In dat jaar zijn de huizen in het Van Bergenpark gereed. Bouwgroep NBU bouwt op het voormalige terrein van de GGz in totaal 220 woningen in een groene omgeving.

'Tunnel op zijn vroegst in 2025 gereed'

Andere afstelling

Als het plan voor de tunnel doorgaat, verwacht Van Aert dat de autotunnel op zijn vroegst in 2025 gereed is. De gemeente werkt ondertussen wel aan het verbeteren van de kruising. De stoplichten krijgen een betere afstelling. Dat gebeurt binnenkort. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat weggebruikers minder lang hoeven te wachten, voordat ze kunnen oversteken.[l]