De keuze voor een uitvaartverzorger is altijd vrij

ETTEN-LEUR - Na het overlijden van een dierbare komt er veel af op de nabestaanden. Hoe nu te handelen en wie moeten we eerst bellen. Vaak komt er dan een uitvaartpolis uit de kast. Vaak zijn die al 30 jaar of meer oud. Polissen uit de tijd dat alles anders was in ons land. Een tijd waarin sparen gemeengoed was. Verzekeraars gingen huis aan huis langs om polissen te verkopen. Maar de tijden zijn nu veranderd. Mensen kiezen zelf!

Zomaar een vergelijk. Je hebt nog een dinercadeaubon in de kast liggen. Maar het restaurant van die bon staat je niet aan. Het is er veel te gehorig en het personeel is niet aardig. Ga je dan op een speciale feestelijke gebeurtenis de bon verzilveren of kies je voor een ander restaurant?

Je zou het zomaar kunnen vergelijken met de uitvaartpolis uit je kast. Laat je jezelf dwingen om de uitvaartverzorging van de polis te nemen of laat je deze los en kies je de uitvaartverzorging naar eigen keuze ?

De wetgeving heeft bepaald dat je zelf de keuze kunt bepalen.

De uitvaartverzekering moet de waarde van de polis gewoon uitkeren.

Bij sommige polissen zijn er wel boeteclausules, maar je bent nooit verplicht (om na zoveel jaren trouw betaald te hebben) te kiezen voor een uitvaartverzorger die wordt aangewezen door de verzekeraar.

Ons advies: Bij een naderend overlijden of bij het overlijden zelf eerst met de uitvaartverzorger naar keuze bellen. Die verzorgt de contacten met de verzekeraar en zorgt dat de polis wordt uitgekeerd. Het is overigens maar zelden dat de polis de gehele kosten van de uitvaart dekt.

De vergelijking met de dinercadeaubon is niet helemaal vergelijkbaar. Als u de bon in de kast laat liggen is hij na verloop van tijd niets meer waard.

De uitvaartpolis blijft zijn waarde behouden. [l]