Podium dames 4x100 meter vrijeslag. FOTO HANS GOOSSENS
Podium dames 4x100 meter vrijeslag. FOTO HANS GOOSSENS Hans Goossens

Medailles en PR's voor Etten-Leurse zwemmers

ETTEN-LEUR - 16, 17, 23 en 24 november reisden de Etten-Leurse zwemmers Jaro Musters, Bart de Bruijn, Nadja, Yara en Selene Wortel af naar Eindhoven om te starten op de Brabantse Winterkampioenschappen. De beste zwemmers van Brabant die aan de strenge limieten hadden voldaan streden op dit kampioenschap om de medailles.

Jaro Musters startte dit toernooi vier keer op een individuele afstand. Hij liet zijn weer helemaal in vorm te zijn op zijn favoriete rugslag. Op de 100 meter tikte hij als eerste aan van de senioren in 57.88, ook nog eens een nieuw clubrecord. Op de 100 meter vlinderslag zwom hij ook een persoonlijk record (PR) en tikte voor het eerst onder de minuut aan, 59.29. Op de 50 meter school- en vlinderslag werd hij respectievelijk 12e en 10e. Bart de Bruijn beklom ook 4x het startblok voor een persoonlijke afstand. Op de 100 meter schoolslag zwom hij een PR, 1.12.90. Goed voor een 16e plaats, net als op de 50 meter schoolslag. Op de 50 meter vrije- en vlinderslag kwam hij dicht in de buurt van zijn PR. Hij werd resp. 23e en 33e.

Bij de dames startten de zussen Selene, Nadja en Yara Wortel. Yara mocht op de 50 meter vrijeslag starten. Ze tikte net boven haar PR aan, maar wist toch 27e te worden bij de jeugd. Nadja Wortel startte 8x tijdens dit kampioenschap. Haar beste prestaties waren op de 100 meter schoolslag (7e) en 100 meter wisselslag (8e). Ook op de estafettes droeg ze haar steentje bij. Als startzwemster op de 4x100 meter wisselslag dames zorgde ze voor een voorsprong, uiteindelijk werd het team bestaande uit Nadja, Selene, Nienke Jonk en Valesca van den Bogert, nipt 2e na een bloedstollende laatste 100 meter vrijeslag. Selene Wortel startte 10x op een individueel nummer. Op alle afstanden eindigde ze in de top 6 van Noord-Brabant. Op de 50 meter schoolslag won ze het zilver en op de 50 meter vlinderslag het brons in een nieuw PR (28.97). Ook op de 100 meter vlinderslag zwom ze een groot PR, 1.05. 65 (4e).

Ook in alle andere delen van het land werden deze weekenden de regiokampioenschappen gezwommen. Het was duidelijk dat (vooral bij de dames) in Noord-Brabant een erg hoog niveau werd gehaald. Zo werd Selene 6e van Noord-Brabant op de 100 meter wisselslag, dit was de 9e tijd van Nederland. Op al haar afstanden eindigde ze in de top 20 van Nederland. Ook Nadja stond in de ranglijsten. Zij werd bijvoorbeeld 23e van Nederland op de 100 meter wisselslag. Jaro was met zijn tijd op de 100 meter rugslag de 10e Nederlander.

Tenslotte waren er nog een hoop estafettes waar onze zwemmers aan deelnamen. Op de 4x50 meter vrijeslag en wisselslag gemengd was er een resp. bronzen en zilveren medaille voor het team van Jaro en Selene. Op de 4x100 meter vrijeslag en wisselslag dames waren er 2 zilveren medailles voor het team van Nadja en Selene.

Nederlands Kampioenschap

Over 4 weken staat het Nederlands kampioenschap korte baan gepland. De zwemmers zijn nu weer volop in voorbereiding voor dit kampioenschap.[l]