De certificaten werden feestelijk uitgereikt. FOTO MONIQUE JANSEN
De certificaten werden feestelijk uitgereikt. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Steeds minder criminaliteit op Vosdonk

ETTEN-LEUR - Industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur heeft donderdag opnieuw het keurmerk 'Veilig ondernemen' gekregen. Daarmee voldoet het bedrijvenpark voor de komende drie jaar weer aan alle veiligheidsaspecten. Burgemeester Miranda de Vries, wethouder Frank Vrolijk en vertegenwoordigers van de brandweer, de politie, Stichting Surveillance Vosdonk (SSV) en ondernemersvereniging Industriƫle Kring Etten-Leur namen de certificaten weer trots in ontvangst.

DOOR MONIQUE JANSEN

In 2008 kreeg Vosdonk voor het eerst het keurmerk. Daarmee begon het echte werk pas, want alle organisaties moeten elke drie jaar laten zien dat ze hercertificering verdienen. "Het is een dynamisch proces dat we doorlopen. We reiken het certificaat nu alweer voor de vijfde keer uit. We kunnen niet anders dan bij de schouw concluderen dat iedereen nog steeds enthousiast is en we Vosdonk gezamenlijk veilig en schoon houden", benadrukt Robert de Koning, procesbegeleider vanuit Keurmerk Veilig Ondernemen.

Particuliere beveiliging

Burgemeester Miranda de Vries neemt het certificaat met trots in ontvangst: "Dit is super belangrijk. Op deze manier proberen we Vosdonk criminaliteitsvrij te houden. Het is geweldig dat bedrijven op Vosdonk zelf ook geld bijleggen om de veiligheid te waarborgen." Vosdonk telt ongeveer honderd bedrijven. Die zijn allemaal aangesloten bij Stichting Surveillance Vosdonk. De ondernemers leggen ieder jaar 850 euro in. Daardoor is er in de nachtelijke uren beveiliging. Particuliere beveiligers rijden 365 dagen per jaar tussen 22.00 en 05.00 uur rond om te kijken of er geen verdachte situaties zijn. De politie en gemeentelijke opsporingsbeambten kunnen niet altijd aanwezig zijn. Dankzij de nachtelijke surveillances is er continue beveiliging. De bewakers hebben korte lijnen met de hulpdiensten.

Verdachte situaties

Deze aanpak werpt zijn vruchten af. "We merken dat er minder criminaliteit is op Vosdonk. Dat laten de officiƫle politiecijfers ook zien", benadrukt Jeroen van Kallenburg, voorzitter bij Stichting Surveillance Vosdonk. Verder hebben alle instanties geregeld contact met elkaar. Zo tippen ze elkaar ook bij verdachte situaties. "Als we 's avonds veel auto's zien rijden op Vosdonk is dat verdacht. Behalve logistieke bewegingen zie je in die uren weinig beweging", legt Van Kallenburg uit. Dan kan het zomaar zijn dat er bijvoorbeeld ergens drugs wordt gedeald. Zulke informatie wordt gedeeld met de BOA of de politie. Vosdonk heeft een eigen wijk-BOA en wijkagent, waardoor de lijnen nog korter zijn.

Bijzonder

Het is volgens Van Kallenburg bijzonder dat alle bedrijven meewerken aan de inhuur van particuliere beveiliging. "Dat zie je niet overal." De surveillances zorgen ervoor dat Vosdonk onaantrekkelijk wordt voor criminelen. Die worden liever niet opgemerkt bij een verdachte transactie. "Dan gaan ze liever naar een ander industrieterrein", benadrukt Van Kallenburg.[l]