Afbeelding
Foto: Shutterstock

Horeca-ondernemers iets positiever gestemd

Ondernemers in de horeca zijn voor wat betreft de verwachtingen voor het jaar 2020 iets positiever gestemd dan een jaar geleden voor 2019. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht 19 procent van de ondernemers een toename van de omzet voor 2020 en 11 procent een toename in personeelssterkte.

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,2 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Daarmee groeit de omzet van eet- en drinkgelegenheden al voor het vierde jaar op rij. Het volume (de voor prijs gecorrigeerde omzet) daalde echter met 0,5 procent. Met 1 procent nam de omzet van kantines en catering het sterkst toe. Daarnaast daalde in alle branches van de eet-en drinkgelegenheden het volume, het sterkst bij de restaurants en cafés.

Vertrouwen

Waar het gaat om ondernemersvertrouwen zijn de verschillen tussen logiesverstrekking en eet-en drinkgelegenheden groot, aldus het CBS. In de logiesverstrekking verwacht 31 procent in 2020 meer om te zetten dan in 2019, terwijl 7 procent een afname in personeel voorziet. Ondernemers in eet- en drinkgelegenheden zijn iets minder positief. 16 procent denkt meer om te zetten dan in 2019. Ze zijn wel positief over hun personeelssterkte, 17 procent verwacht een toename.[l] FOTO SHUTTERSTOCK