Winterbos in de Pannenhoef.
Winterbos in de Pannenhoef. onbekend en bewerkt door Q van de Rhoer

Winterwende-wandeling in de Pannenhoef

ETTEN-LEUR - Op zondagmiddag 22 december organiseert Zin In Etten-Leur een winterwende-wandeling door de Pannenhoef met medewerking van gidsen van het Brabants landschap. Vanaf 13.30 uur heten wij u van harte welkom bij de Zwarte Schuur in de Pannenhoef en om 14.00 uur begint de wandeling.

Met en onder begeleiding van deze gidsen lopen we door de winterse Pannenhoef. Na de wandeling is er glühwein en kerstbrood in de Zwarte Schuur. Deelname voor kinderen is gratis. Parkeren is mogelijk op parkeerplaats het Vaartven. Komende uit de richting Etten-Leur Pannenhoefsebaan rechtsaf, komende uit de richting Zundert linksaf.

Waarom op 22 december?
Dan staat de natuur toch stil? Of niet? Het is wel de kortste dag. Weinig licht en lage temperaturen. De blaadjes zijn allemaal afgevallen. De natuur heeft zich naar binnen gekeerd. Voor nieuwe bloei is immers zon, enige warmte en vocht nodig. En dan blijkt hoeveel kracht er toch beschikbaar is. Alleen onze zintuigen nemen het nu niet waar. Daarom vragen we onze gidsen om ons te laten zien of te vertellen wat die winterse natuur ons toch te bieden heeft. Zijn wij niet ook onderdeel van de natuur? Hebben wij ook een winter te overleven? Zouden wij ook een ritme van rust en bloei kennen? Wij keren ook meer naar binnen, in ons huis, onze kleren, onze houding om de warmte vast te houden. We kruipen bij elkaar (als we kunnen) onder de kerstboom. We vieren daar de komst van het licht mee. Zoals onze verre voorouders al deden.

Daarom komen we 22 december bij elkaar om te wandelen, de wisselingen in de natuur te ervaren en de warmte van elkaar op te zoeken door glühwein te drinken en kerstbrood te eten. Een klein gemoedelijk feestje in de geest van of ter voorbereiding op kerst.

Daarna keren we rond 17.00 uur huiswaarts, een lichtje voor onderweg wordt aangeraden. [l]