Dick Jaspers is ook weer present in Klein Zundert. Zaterdag won hij zijn zesde wereldbeker. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Dick Jaspers is ook weer present in Klein Zundert. Zaterdag won hij zijn zesde wereldbeker. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

chapeau 'Driebanden is echte topsport geworden'
Kop: Wereldtoppers naar Driebanden Kerst Toernooi in Klein Zundert

KLEIN ZUNDERT - Biljartcentrum Den Hoek in Klein Zundert is volgende week weer het toneel van het jaarlijkse Driebanden Kerst Toernooi. Zoals gebruikelijk treedt de absolute wereldtop weer aan tijdens het bij deelnemers en bezoekers hoog aangeschreven driebandentoernooi.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het jaarlijkse toernooi geldt inmiddels niet alleen als het oudste invitatietoernooi van Nederland, het is meteen ook een van de meest gerenommeerde driebandentoernooien. Het deelnemersveld zelf is er nog wel het meest overtuigende bewijs van. Zo is onder anderen Dick Jaspers present, die momenteel de wereldranglijst driebanden aanvoert. Zaterdag stond hij nog volop in de schijnwerpers door voor de zesde keer in zijn loopbaan de wereldbeker te winnen. Vorig jaar deed Jaspers na jarenlange afwezigheid weer een keer mee aan het Driebandentoernooi in Klein Zundert, om hier prompt de toernooizege in de wacht te slepen. Hij staat volgende week dus als titelverdediger aan de start in de biljartarena van Den Hoek.

Nieuwelingen

Hij is niet de enigste zwaargewicht. Zo staan in één poule de Belgische biljartvirtuozen Eddy Merckx - tweede op de wereldranglijst - en Roland Forthomme ingedeeld met de 'local heroes' Gerwin Valentijn (Sint Willebrord) en Barry van Beers (Rijsbergen). Jaspers is ingedeeld in een poule met de Belgische topper Peter Ceulemans en de aanstormende talenten Jeffrey Jorissen en Antonio Montes. Met die laatste twee zijn meteen ook de 'nieuwelingen' in Klein Zundert genoemd. Organisator Louis Havermans is blij met de komst van het tweetal. "Jorissen is een jonge speler uit Den Haag die vorig jaar voor het eerst in zijn carrière een nationaal rankingtoernooi heeft gewonnen. Hij mag daarmee naar het WK. Jorissen is 35 jaar oud. Dan moeten doorgaans je beste jaren als biljarter nog beginnen. Montes is zelfs pas 26 jaar oud. Het is knap om op dit niveau al zo jong mee te draaien".

Talenten

Die mening is ook medeorganisator Hans Snellen toegedaan, die Montes vijf jaar geleden al Europees kampioen zag worden in Zevenbergen. "Als je ziet dat zo'n jongen daarna internationaal doorbreekt, dan heeft hij wel iets in zijn mars". Maar Montes behoort dan ook tot een categorie van talenten die vooral afkomstig zijn uit Spanje, Frankrijk en Aziatische landen als Korea en Vietnam. "Nederland, België en Duitsland lopen wat dat betreft achter op dit moment", weet Snellen. "Als het zo doorgaat worden we voorbijgestreefd".

Professioneel

Aanhaken bij de wereldtop is geen sinecure, zo maakt Louis Havermans duidelijk. "Dat kan eigenlijk alleen nog maar als je uitsluitend professioneel driebanden speelt. Het is een echte topsport geworden. Dat betekent investeren: veel trainen, veel wedstrijden spelen en continue een studie maken van het spel. De wereldtop is de universiteit van de biljartsport, meer kun je over het spelletje niet leren. Daarnaast moet je over de financiële middelen beschikken om overal tegen de beste spelers te kunnen biljaren. Een goede sponsor of geldelijke steun van een nationale bond is dan essentieel".

Kans

Het jaarlijkse Driebanden Kerst Toernooi in Klein Zundert draagt er op eigen wijze aan bij. "Rode draad in de historie van ons toernooi is dat aanstormende talenten de kans krijgen om te spelen tegen de gevestigde orde", aldus Louis Havermans. "Alleen op die manier kun je steeds beter worden".

Setsysteem

Het driebandentoernooi in Klein Zundert wordt gespeeld volgens het twee jaar geleden reeds geïntroduceerde setsysteem waarbij op één tafel wordt gespeeld volgens het principe 'best of 7' (poulewedstrijden), 'best of 9' (halve finales) en 'best of 11' (finale). Spreekstalmeester is de bekende wielerspeaker Kees Maas.[l]

Driebandentoernooi
Het Driebanden Kerst Toernooi wordt van vrijdag 27 december 2019 tot en met maandag 30 december 2019 gehouden in biljartcentrum Den Hoek aan de Rucphenseweg 14 in Klein Zundert. Kaarten reserveren via tel. (076) 5972300. Surf voor meer informatie naar www.stichtingtopbiljartzundert.nl en www.den-hoek.com