Burgemeester Leny Poppe-de Looff staat nog één keer in de schijnwerpers tijdens het Vaandelfeest. FOTO CORINE ROKS
Burgemeester Leny Poppe-de Looff staat nog één keer in de schijnwerpers tijdens het Vaandelfeest. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Vaandelfeest in teken van leguanen én figuranten

ZUNDERT - Een weekend vol feest voor Buurtschap 't Stuk uit Zundert om de overwinning van het Bloemencorso 2018 nog eens uitgebreid te vieren. Klapstuk is natuurlijk 'Het Vaandelfeest' in Het Hart van Zundert, dat afgelopen zaterdagavond in Zundert gehouden werd.

DOOR CORINE ROKS

Tijdens deze avond werd, zoals gebruikelijk, het erevaandel op toepasselijke wijze onthuld. De ontwerpers kozen voor een klassiek stoffen vaandel met een compositie van leguanen en figuranten. Deze trofee krijgt het komende jaar een ere- plaatsje in het oude gebouw van de Rabobank.

Op één lijn

"Het gemeentehuis wordt verbouwd, vandaar deze locatie", steekt ontwerper Hans Arnouts van Wal. Samen met Johan Raats, Joël Sprenkels en Jack Schetters heeft hij de winnende corsowagen 2018 en het vaandel ontworpen.

"We zaten snel op één lijn bij het ontwerp van het vaandel. Een duidelijk vaandel met de koppen van de leguanen én figuranten. Onze winnende wagen, 'Iguana In(ter)action' bestond uit drie, door mensen voortbewogen leguanen die door de straten van Zundert kropen. De figuranten vervulden dus een prominente rol", vult de ontwerper aan.

Derde vaandel

Het is overigens voor de derde maal dat buurtschap 't Stuk het vaandel mag ontwerpen. Het eerste vaandel dateert uit 1993, genaamd 'De gezichten uit de beijng Opera'. De tweede overwinning haalde de buurtschap in 2011 met haar wagen Astronauten. Volgens corsogebruiken maakt de buurschap van de winnende wagen het vaandel, dat vervolgens voor een jaar lang een ereplaats krijgt in het gemeentehuis.

Erehaag

Op zaterdagmiddag begint de winnende buurtschap met de warming-up voor het Vaandelfeest. Alle activiteiten vonden op Zundertse bodem plaats. Kirsten Snepvangers van de twaalfkoppige werkgroep Vaandelfeest van buurtschap 't Stuk hierover: "We zijn gestart bij zaal Victoria met een quiz. Heel hilarisch, waarbij met behulp van hints een persoon van de buurtschap geraden werd. Na de quiz zijn we met z'n allen, zo'n 135 personen, naar Café De Ossekop gelopen voor een gezamenlijk diner". Ondertussen verzamelen de diverse buurtschappen zich bij het feestadres en treffen voorbereidingen voor de erehaag. De Molenstraat kleurt rood als buurtschap 't Stuk hier rond de klok van half acht arriveert.

Burgemeester

Een leguaan kruipt door de zaal en baant zich langs het publiek een weg naar het podium. Eenmaal daar spuiten de kanonnen confetti en wordt het vaandel door de figuranten onthuld.

Voor burgemeester Leny Poppe- de Looff volgt een bijzonder moment. Voor haar is het waarschijnlijk de laatste keer zijn dat zij een erevaandel van het Bloemencorso uitreikt, aangezien zij in maart 2019 stopt als burgemeester van de gemeente Zundert.

Corsojaar

Na dit officiële moment worden de ontwerpers op het podium geroepen. En met het loflied 'We are the champions' worden zij door het superenthousiaste publiek geëerd. Zo ook de voorzitter van buurtschap 't Stuk, Thijs Willekens.

Later vertrouwt de voorzitter toe: "Een grote eer om deze functie te mogen bekleden, en als kers op de taart dan ook nog, in mijn eerste jaar als voorzitter, het corso te winnen".

Maar het feest is nog lang niet ten einde.

De band Drievoud uit Zundert zorgt samen met DJ Luc- E voor een onvergetelijke avond. En hiermee wordt het corsojaar 2018 officieel afgesloten.

Maar niet voor buurtschap 't Stuk. Voor deze fanatiekelingen staat er de dag erna nog een kroegentocht op de agenda.[l]