Ook jonge kwekers zijn steeds vaker vertegenwoordigd op de beurs. FOTO GUUS ARNOUTS
Ook jonge kwekers zijn steeds vaker vertegenwoordigd op de beurs. FOTO GUUS ARNOUTS Foto: Guus Arnouts

'Je zult hier vooral kopers en verkopers tegenkomen'

ZUNDERT - Van 16 tot 17 januari bood het CLTV-terrein plek aan verschillende boomkwekers om hun planten en bomen te etaleren tijdens de tweede editie van de GrootGroenPlus Voorjaarsbeurs. Deze beurs vormt samen met drie andere beurzen in Nederland een opmaat voor kopers en verkopers voor de grootste mondiale kwekersvakbeurs IPM in het Duitse Essen van 22 tot 25 januari.

DOOR GUUS ARNOUTS

In vergelijking met de grote broer in oktober, is de Voorjaarsbeurs wel een stuk kleiner van opzet, maar heeft dan ook een andere doelgroep, vertelt David Bömer namens de organisatie.

'Voorjaarsbeurs heeft andere doelgroep'

"Je zult hier vooral kopers en verkopers tegenkomen. Anders dan in oktober wanneer het handelsseizoen net begint, is januari een maand waarbij veel kwekers het beetje daglicht en zonuren hard nodig hebben om op hun bedrijf aanwezig te zijn."

Groeien
Het is altijd het doel geweest om drie edities van de Voorjaarsbeurs te organiseren, gaat Bömer verder. "Vorig jaar kampten we op de tweede dag met een storm, waardoor het bezoek een stuk lager was dan verwacht.

'We focussen op groei van deze beurs'

Daardoor hebben we nog niet echt een goed beeld kunnen krijgen van het aantal bezoekers. Wel focussen we op de groei van deze aanvullende beurs."

Vandaar de samenwerking met de beurzen in Haaren, Best en Venlo. "De vier beurzen vallen alle vier samen rond de tijd dat de IPM-beurs plaatsvindt, veel kopers of inkopers die toch al in de buurt zijn, kunnen dan mooi binnen een of twee dagen een tour langs de vier beurzen in Nederland maken." Op de Zundertse Voorjaarsbeurs zijn enkele tientallen kwekers te vinden.

Bij de kweker thuis
Zoals Maarten Verdaasdonk van kwekerij Elst-Bevers. Samen met acht andere kwekers werkt hij samen onder de naam 'Greentrading Zundert', waarbij ze niet alleen in de hal op de veiling hun producten showen, maar ook geïnteresseerden bij hun eigen kwekerij ontvangen.

'Koper kan ruim de tijd nemen om rond te kijken'

"In Duitsland is dat heel gebruikelijk, daar kunnen kopers en verkopers zo'n twee maanden lang bij kwekers langsgaan. Wij houden het iets kleiner; de klant kan bij de aangesloten kwekers nog na deze voorjaarsbeurs drie weken langskomen om een kijkje te nemen." De samenwerking en het concept werpen volgens hem zeker vruchten af. "In een stand kun je maar een bepaald aantal plant- en boomsoorten laten zien, terwijl ik op de kwekerij een assortiment van ruim 350 plantensoorten heb staan. De koper kan bovendien ruim de tijd nemen om rond te kijken." Het een-op-een contact met de klant daarbij is volgens hem een bijkomend voordeel.[l]