Het parcours vormt een uitdagende afwisseling van verschillende soorten terrein. FOTO ORGANISATIE KWEKERIJENLOOP
Het parcours vormt een uitdagende afwisseling van verschillende soorten terrein. FOTO ORGANISATIE KWEKERIJENLOOP Foto: Kwekerijenloop Zundert

Kwekerijenloop blijft onverminderd populair

ZUNDERT - Plantenfanaten, hardloopliefhebbers en wandelenthousiastelingen kunnen komende zondag 27 januari hun hart ophalen tijdens de derde editie van de Kwekerijenloop. Nog altijd is het evenement razend populair en de organisatie verwacht dat het aantal aanmeldingen tegen de duizend loopt.

DOOR GUUS ARNOUTS

Waar die populariteit vandaan komt? Volgens Ina Gommers en David Bömer namens de organisatie (en zelf loopfanaten) heeft dat te maken met de unieke combinatie van de locaties en routes. "De lopers krijgen als het ware een kijkje achter de schermen bij de kwekerij. Ieder jaar reageerden deelnemers aangenaam verrast omdat ze niet wisten wat er zich allemaal afspeelde in zo'n kwekersloods", verklaart Bömer. De organisatie streeft ieder jaar naar afwisseling, zowel in het parcours zelf als in de routes.

Afwisseling
Zo kunnen de lopers de ene keer over een modderig paadje lopen, dan weer over een verharde weg om even later weer over de gladde maar verraderlijk gladde Stelcon-betonplaten te wandelen, hardlopen of iets wat daar tussenin zit. "Want dat is nog wel altijd de bedoeling", legt Gommers uit. "Iedereen mag zelf weten hoe lang 'ie erover doet en of dat nu joggend of wandelend is, maakt niets uit. Er is geen tijdsregistratie aanwezig." Volgens haar niet onbelangrijk. Want bij veel loopevenementen wordt de tijd wel gemeten. "En daardoor komt er wel een soort druk op deelnemers te liggen en doen sommigen zelfs liever niet mee. Streven is nog altijd om de loop zo toegankelijk mogelijk te houden."

Kijkje in de keuken
Dat eerder genoemde kijkje in de kwekersloods mag je volgens hen dan ook letterlijk nemen. Kwekers staan volgens Gommers en Bömer ook echt te springen om onderdeel van het parcours te zijn. "Vanuit Treeport stroomden na de vorige editie de aanmeldingen al heel snel binnen. Kwekers kunnen via deze weg laten zien met wat voor materiaal en producten ze werken. Het zorgt voor een uniek kijkje achter de schermen", vertelt Bömer. "Ooit wel eens gezien hoe planten worden verpot? Tijdens de Kwekerijenloop krijg je dat bijvoorbeeld uitgebreid te zien als het parcours langs zo'n machine leidt." Al in september worden de eerste routes uitgezet, waarna enkele proefwandelingen uiteindelijk tot een definitieve route leiden. Doel is om daar ieder jaar een verrassend element in te brengen, aldus Bömer. "Dat is vaak een plek, object of plaats die zelfs de échte locals nog nooit bezocht hebben." Wat die plek dan is? "Dat gaan we natuurlijk niet zeggen, want dat houdt het voor ons als organisatie ook leuk!", lacht hij. Gommers tot slot: "Zolang het evenement inderdaad leuk blijft om te organiseren en niet te groot wordt, kan het wat ons betreft nog jaren mee."

Vanaf 09.30 beginnen de wandelroutes bij Café van T in Wernhout, er kan tot 12 uur gestart en tot 13.00 uur gelopen worden over twee verschillende afstanden, die mogelijk gecombineerd kunnen worden tot een derde. Inschrijven is vanaf vier euro per persoon.[l]