Tien sollicitanten voor burgemeesterschap Zundert

ZUNDERT - Er hebben zich tien sollicitanten gemeld voor het ambt van burgemeester van Zundert. Het gaat om zes mannen en vier vrouwen. Dat heeft Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk, donderdag bekendgemaakt.


DOOR ADDO SPRANGERS

Negen sollicitanten zijn (oud-)burgemeester of (oud-)wethouder. De tiende sollicitant komt uit de particuliere sector of de vrije beroepen, dat overigens in veel gevallen wordt gecombineerd met een politiek-bestuurlijke functie. De sluiting van de sollicitatietermijn was 14 januari 2019. Er kan nu worden begonnen met het voeren van sollicitatiegesprekken met potentiële kandidaten en het voorbereiden van de aanbeveling. Samen met een advies van de Commissaris van de Koning gaat die aanbeveling naar Kajsa Ollongren, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken. Zij bereidt een Koninklijk Besluit voor, die door Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander wordt ondertekend. Op dat moment heeft Zundert een nieuwe burgemeester.

Afscheid

Huidig burgemeester Leny Poppe-de Loof draagt haar ambtsketen nog tot maart van dit jaar en gaat niet op voor haar derde ambtstermijn in de gemeente Zundert. Na ruim dertig jaar neemt zij afscheid van haar bestuurlijke carrière. De planning is erop gericht dat de nieuwe burgemeester op 1 juli 2019 kan starten. Leny Poppe-de Looff heeft al laten weten bereid te zijn om als waarnemend burgemeester de periode tussen 1 maart en 1 juli te overbruggen. Degene die haar straks wil opvolgen, moet van goeden huize komen. Hij of zij moet in ieder geval betrokken, omgevingsbewust, daadkrachtig, communicatief vaardig en analytisch sterk zijn. Daarnaast moet de nieuwe burgemeester als bestuurder op de voorgrond treden, een visionair zijn en een mensgerichte aansturing hoog in het vaandel hebben staan. Dat blijkt uit eerder door de raad vastgestelde profielschets voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Zundert.[l]