De dames Van Opstal v.l.n.r.: Martijn Kuijten, Wilma van Opstal, Wilma van Baarsen, Olga van Gils en Tinka van Holthe (FOTO: RALPH BORGHOUTS FOTOGRAFIE
De dames Van Opstal v.l.n.r.: Martijn Kuijten, Wilma van Opstal, Wilma van Baarsen, Olga van Gils en Tinka van Holthe (FOTO: RALPH BORGHOUTS FOTOGRAFIE Foto: Ralph Borghouts fotografie

Laat nabestaanden niet met vragen zitten

BREDA – Uitvaartonderneming Wilma van Opstal uit Effen is met haar eigen Rouwhuiskamer aan de Haagweg in Princenhage al ruim 15 jaar bekend in de regio Breda. De vijf vrouwelijke uitvaartbegeleiders worden ook wel "De dames Van Opstal" genoemd. Bij een overlijden zijn de wensen van de overledene te vaak nog niet bekend bij de nabestaanden. Daarom hebben de dames Van Opstal een werkboekje gemaakt onder de titel "Zo wil ik afscheid nemen" om samen met de nabestaanden daarover afspraken te maken.

DOOR HENK KETELAAR

"Er zijn vele mogelijkheden om op een eigen, individuele manier met het naderend einde om te gaan," weet Wilma van Opstal uit haar jarenlange ervaring te vertellen. "Er bestaan veel persoonlijke uitdrukkingsvormen waarbij de dood door iedereen op zijn eigen wijze wordt beleefd en/of tegemoet wordt getreden. Wellicht daarom komt het steeds vaker voor, dat men nog tijdens het leven de uitvaart tot in de puntjes wil voorbereiden."

Leidraad
"Wanneer daarvoor wordt gekozen is het handig om dan 'Zo wil ik afscheid nemen' als leidraad te gebruiken. Tegenwoordig kan en mag bijna alles bij het vormgeven van de uitvaart en de dagen er omheen. Alle belangrijke aspecten worden in dit boekje uitgebreid toegelicht. Zo hoeft een uitvaartdienst bijvoorbeeld niet meer per se in een kerk of aula plaats te vinden. Als dat een bewuste keuze is, dan is dat natuurlijk prima, maar het kan en mag ook ergens anders. Bijvoorbeeld in een horecagelegenheid, op een landgoed of op een locatie waaraan de overledene dierbare herinneringen heeft.

Keuzes maken
"De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Toch zijn er maar weinig mensen die daarop anticiperen. Vooral bij een plotseling overlijden kan dat de nabestaanden in een lastig parket brengen. Zij moeten bij het voorbereiden van de uitvaart allerlei keuzes maken die recht doen aan de wijze waarop de overledene het misschien had willen hebben. Het kan een geruststellende gedachte zijn te weten dat uw wensen al bekend zijn."

Werkboekje
"Om mensen te helpen met het maken van bewuste keuzes hebben wij een paar jaar geleden het werkboekje: "Zo wil ik afscheid nemen," ontwikkelt. Het is bedoeld om, naast het noteren van uw persoonlijke gegevens, ook de wensen voor uw eigen uitvaart kenbaar te maken. Hierbij gaat het dan vooral om wat men uitdrukkelijk wel of juist niet uitgevoerd wil zien. U hoeft niet de hele uitvaart vooraf tot in detail te bepalen maar geef aan wat u belangrijk of gepast vindt zodat het een uitvaart in úw stijl wordt.
Het boekje is geen officieel document over geld, goederen of nalatenschap maar u kunt wel verwijzen naar belangrijke personen, officiële documenten en verzekeringspolissen."
Desgewenst kunnen de dames u ook in een persoonlijk gesprek behulpzaam zijn bij het doornemen van het boekje. "We maken daar graag tijd voor," laat Wilma weten.
Het is kosteloos aan te vragen bij:
Uitvaartonderneming Wilma van Opstal, Schalkeveld 11,4838 BG Breda, 076-5201799 / 06-51293535; info@wilmavanopstal.nl - www.wilmavanopstal.nl [l]