Boomkwekerij Zundert. FOTO COLLECTIE ARJAN BACKX
Boomkwekerij Zundert. FOTO COLLECTIE ARJAN BACKX Collectie Arjan Backx

Geschiedenis van de boomkwekerij

ZUNDERT - Wie Zundert zegt, zegt boomkwekerij! Althans, dat lijkt anno 2019 wel het geval te zijn. Maar dat is lang niet altijd zo geweest, want van de 861 jaren die Zundert nu bestaat zijn er zeker 660 jaren zonder boomkwekerij geweest. En daarmee is een ruime schatting gemaakt, want over de échte start van de boomteelt zijn verschillende visies.

Zoals er ook verschillende visies waren tussen bedrijven, tussen handelaren en tussen (contract)telers. Ook heden ten dage zijn er verschillen tussen de ondernemers en bedrijven. In een verhaal dat gaat over ver en recent verleden, maar zeker ook over het heden en deels een stukje toekomst, worden u feiten en opmerkelijke zaken voorgeschoteld. Ook de typische mores van de kwekerswereld wordt toegelicht.

Op maandag 11 februari zal David Bömer een lezing houden over de boomkwekerij in Zundert e.o. Zijn achtergrond is een echt boomkwekersgezin. Als zoon van Jo en Maarten Bömer-Meeuwissen is de boomkwekerij hem met de paplepel ingegoten. Of eigenlijk toch niet, want hij heeft tot zijn 25e volgehouden: “boomkweker, dat is wel het laatste dat ik word!”. En heeft toen eerst een opleiding gehad in het mooie werkveld Personeel & Organisatie. Het kan verkeren.

Bij het verhaal dat David u gaat vertellen zal zeker ook ruimte worden gemaakt voor fraaie en tot nadenken stemmende foto’s.

De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring De Drie Heerlijkheden en wordt gehouden in Het Wapen van Zundert, Katerstraat 12 Zundert. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. [l]